Jak wybrać dobre szparagi? W jaki sposób najlepiej je przechowywać, aby zachowały smak nawet przez tydzień? Jakie są sposoby, aby były jędrne i smakowite? Z czym najlepiej smakują? A może jajecznica ze szparagami lub zupa szparagowa...? Czemu nie! Wszystkie tajemnice szparagów zdradzi nam Dominika Reich ekspertka w dziedzinie tworzenia nietuzinowych połączeń smakowych, serów i wina.
Najlepsze są szparagi z… Polski.
- Często w sklepach sprzedawane są szparagi przywiezione z Peru czy Chille, które przebyły długą drogę. Tymczasem mamy już wiele rodzimych gospodarstw zajmujących się uprawą szparagów, dlatego polecam sprawdzać kraj pochodzenia i wybierać polskie szparagi – radzi Dominika Reich, doradca smaku. Kupując szparagi należy zwrócić uwagę czy są jędrne i sprężyste, a unikać powinniśmy tych zwiędniętych oburzonych. Zielone szparagi powinny mieć intensywną, dość ciemną barwę.

Szparagi przechowujmy w… wodzie.
Najdłużej szparagi zachowają swoje właściwości, jeżeli będziemy je przechowywać w wodzi zupełnie jak kwiaty! - Należy przyciąć końcówki szparagów i włożyć je do słoika z wodą na następnie postawić w chłodnym, zacienionym miejscu (może być też lodówka). Można je też owinąć nasączonymi wodą ręcznikami papierowymi i umieścić w plastikowym pojemniku. Ważne jednak, żeby nie było ono szczelnie zamknięte, aby docierało do nich powietrze - tłumaczy Dominika Reich.
Szparagów nie trzeba gotować!
Młode szparagi o cienkich łodygach można pokroić i jeść bez gotowania. Jeśli jednak chcemy je zjeść na ciepło, także możemy - Częstym błędem podczas szykowania szparagów jest zbyt długie gotowanie. Z takiej wodnej kąpieli wychodzą oklapnięte i bez smaku. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę ze szparagami, możemy przygotować je na patelni. Bardzo polecam jajecznicę ze szparagami. Są też doskonałym dodatkiem do makaronów – wystarczy je pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnie z masłem klarowanym i dodać nieco czosnku. Usmażone szparagi można np. zatopić w sosie śmietanowym dodatkiem ulubionego sera – parmezanu, gorgonzoli lub fety – podpowiada ekspertka. Szparagi można także upiec i wykorzystać w tatrach z różnymi dodatkami. Są one też popularnym dodatkiem do risotto.
Źródło: materiały prasowe