Fot. 123RF/Picsel
Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć które z nich są prawdziwe, dzięki czemu przygotowywane przez nas potrawy będą tak smaczne jak w słonecznej Italii.
Krótka historia makaronu
Jak dotąd, najstarszą miseczkę, zawierającą makaron, odnaleziono w Chinach. Szacuje się, że ma ona około 4000 lat. Jednak badacze wskazują, że tego typu potrawy prawdopodobnie zaczęto przygotowywać już 7000 lat temu, gdy człowiek zaczął hodować zboża i mielić je na mąkę. Najstarszy zachowany przepis na danie makaronowe pochodzi z początku X wieku, a jego autor zalecał gotować go całe dwie godziny. Co ciekawe, początkowo nie dodawano do niego sosów. Zwyczaj ten upowszechnił się w XVII wieku, a słynny przepis na makaron z sosem pomidorowym stał się popularny dopiero dwa stulecia później. Jako pierwsi makaron zaczęli suszyć Arabowie i to od nich metodę tę przejęli Włosi, dzięki którym to danie pokochał cały świat.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
Czy makaron jest zdrowy?
Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Dobrze ugotowany makaron, podany ze zdrowym, lekkim sosem, w żaden sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce. Mało tego! Dzięki niemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi; potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ponadto, makaron jest źródłem witamin B1 i B3 - odpowiedzialnych za poprawę pamięci i wspomaganie układu nerwowego - a także witaminy PP, która poprawia metabolizm oraz stan włosów i paznokci.
Aby przygotowane przez nas danie miało jeszcze mniej kalorii, możemy wykorzystać w nim makaron razowy lub lub ryżowy. Powinniśmy również zrezygnować z sosów tworzonych na bazie masła lub śmietany. Smaczną alternatywą dla nich będzie prosty sos pomidorowy, pesto lub świeże warzywa.
Który rodzaj wybrać?
We Włoszech znajdziemy ponad 300 rodzajów makaronu. Czym powinniśmy się kierować, wybierając go do naszych dań? Jak się okazuje jego kształt to nie tylko kwestia estetyki - ma zasadniczy wpływ na sposób łączenia się makaronu z sosami, a tym samym na finalny smak potrawy.
Przyjmuje się, że makarony długie, takie jak np. popularne spaghetti, powinniśmy podawać z płynnymi sosami na bazie warzyw, ryb i owoców morza. Natomiast krótkie pasty, w tym penne, farfale lub orecchiette, serwujemy z gęstymi i treściwymi sosami.
Jak powinien wyglądać dobry makaron?
Kupując makaron koniecznie zwróćcie uwagę na jego wygląd. Powinien mieć jednolitą barwę, być cały i niepołamany. Niekoniecznie musi mieć jaskrawożółty kolor - może to sugerować dodatek barwników. Warto zwracać uwagę na etykiety i wybierać te produkty, które w swoim składzie mają jaja i pszenicę durum.
Jak przygotować domowy makaron?
Podstawowy przepis na makaron zawiera w sobie mąkę, jajka, wodę i ewentualnie oliwę. W tym wypadku ogromną rolę odgrywa jakość składników - im lepsze, tym lepszy produkt końcowy. W przypadku makaronów jajecznych, najczęściej stosuje się przepis, gdzie na 100 gram mąki przypada jedno jajko. W kwesti zagniatania makaronu wiele zależy od wprawy kucharza, jednak po kilku próbach, każdy z nas odkryje własną metodę, które pozwoli mu przygotować idealny makaron.
Jeśli lubicie eksperymentować możecie przygotować również kolorowe makarony. Czarny uzyskacie, dodając do jajek sepii z kałamarnicy, zielony ma w swoim składzie zmielony szpinak lub zioła, natomiast czerwony przygotowujemy z dodatkiem puree z pomidorów lub soku z buraków.
Przepisy na domowy makaron. Kliknij w wybrane zdjęcie!
Aby ugotować zdrowy i smaczny makaron, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. 100 gram makaronu powinniśmy gotować w litrze wody - w tym celu najlepiej jest wykorzystać duży, szeroki garnek. Do wody nie dodajemy oliwy - nie wpływa to znacząco na smak dania, ani nie zapobiega sklejaniu się makaronu, może za to utrudnić wchłanianie się sosu.
Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas, jaki jest potrzebny na jego ugotowanie, zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.
Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.
Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.