Spis treści:
- Kasza perłowa - wartości odżywcze
- Jakie właściwości zdrowotne ma kasza perłowa?
- Kto powinien jeść kaszę perłową?
- Kasza perłowa - przeciwwskazania
- Jak gotować kaszę perłową? Zastosowanie w kuchni
Co to jest kasza perłowa?
Kasza perłowa to rodzaj kaszy jęczmiennej. Są to pocięte i wypolerowane ziarna jęczmienia. Oprócz niej z jęczmienia robi się pęczak, który stanowi wypolerowane ziarna jęczmienne oraz kaszę łamaną, którą stanowią pokruszone, ale niewypolerowane ziarna. Kasza jęczmienna jest więc czymś pośrednim między swoimi jęczmiennymi siostrami.
W Polsce kasza perłowa jest nazywana czasem mazurską, lub perłówką. Przez wieki stanowiła podstawę menu chłopów i biedniejszych warstw społecznych. Dopiero w XVIII wieku z polskich stołów zaczęły wypierać ją ziemniaki.
Kasza perłowa - wartości odżywcze
Kasza perłowa to pełnoziarnisty i bardzo wartościowy produkt zbożowy. Jest dużo zdrowsza od makaronów czy pieczywa, bo zawiera prawie nieprzetworzone ziarno. Wartości odżywcze kaszy perłowej prezentują się następująco:
- 77,72 g węglowodanów;
- 9,91 g białka;
- 1,16 g tłuszczy;
- 15,6 g błonnika.
100 gramów kaszy perłowej to 352 kcal. Jednak podczas gotowania kasza mocno pęcznieje, a 100 g ugotowanej kaszy to jedynie 122 kcal. Produkt ten zawiera sporo błonnika, białko i małą ilość tłuszczy. Dzięki temu jego indeks glikemiczny wynosi 35 IG, jest więc bardzo niski. Dlatego kasza perłowa polecana jest diabetykom i osobom na diecie.
Jakie właściwości zdrowotne ma kasza perłowa?
Kasza perłowa to kopalnia witamin i minerałów. Ma dużo więcej prozdrowotnych właściwości niż ziemniaki, które w naszej kuchni są dla niej zamiennikiem. Zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, witaminę A, kwas foliowy oraz rzadko spotykaną witaminę K. Poza tym znajdziemy w niej minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk, potas i sód. To decyduje o właściwościach zdrowotnych kaszy perłowej, która:
- przyspiesza metabolizm, ochrania żołądek, wpływa na pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom;
- zapobiega niedokrwistości i zatorom;
- obniża poziom „złego” cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy;
- wspiera układ kostny i zapobiega osteoporozie;
- oczyszcza organizm z wolnych rodników;
- wspiera układ nerwowy: wspomaga pamięć i koncentrację, zmniejsza stres.
Poza tym kasza perłowa syci na długo, co zapobiega wyrzutom insuliny. To dlatego, że jest produktem mało przetworzonym.
Kto powinien jeść kaszę perłową?
Ze względu na zawartość błonnika kaszę perłową powinny łączyć do swojego menu osoby próbujące zrzucić kilogramy. Diabetycy zdecydowanie powinni nią zastąpić ziemniaki i makarony. Polecana jest również kobietom w ciąży, bo zawiera kwas foliowy, który wpływa na układ nerwowy płodu. Mamy karmiące nie powinny rezygnować z kaszy perłowej, bo wzmaga ona laktację.
Kasza perłowa zawiera sporo roślinnego białka, nie powinny więc jej unikać osoby na dietach bezmięsnych. Tym bardziej że zawartość żelaza i witaminy A wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Polecana jest też osobom borykającym się z problemami zbyt wysokiego cholesterolu.
Kasza perłowa - przeciwwskazania
Największym przeciwwskazaniem dla jedzenia kaszy perłowej jest celiakia, czyli uczulenie na gluten. Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny unikać wszelkich produktów zbożowych. Celiakia powinna być jednak stwierdzona przez lekarza. Wiele modnych diet wyklucza z menu gluten, traktując go jako zło, jednak tak naprawdę szkodzi on tylko osobom uczulonym.
Innym przeciwwskazaniem do jedzenia kaszy perłowej jest skłonność do biegunek i niektóre choroby układu pokarmowego. O ile bowiem kasza wspomaga trawienie, to w przypadku chorób takich jak wrzody żołądka czy jelit należy z niej zrezygnować.
Jak gotować kaszę perłową? Zastosowanie w kuchni
Przed ugotowaniem kaszę perłową dobrze jest przepłukać. Jak w przypadku wszystkich kasz i ryżu, podczas gotowania powinna wchłonąć ona całą wodę. Dlatego, jeśli chcemy ugotować kaszę perłową na sypko, szklankę kaszy zalewamy 2,5 szklankami wrzątku, solimy i gotujemy pod przykryciem tak długo, aż ziarna wchłoną wodę. Wodę należy wcześniej lekko osolić.
W polskiej kuchni kasza perłowa wykorzystywana była nie tylko jako danie główne, ale również jako zagęstnik do zup, dodatek do sosów czy też do przygotowywania "chłopskiego kociołka". Była to kasza z dodatkiem tego, co akurat przyniosła natura – sezonowych warzyw, słoniny, kiszonej kapusty. Dziś tego typu dania nazywamy kaszottem.
Można ją przygotować na słodko, z suszonymi owocami, jest też świetnym składnikiem do sałatek. W daniach typu meksykańskiego z powodzeniem zastąpi ryż, od którego jest zdrowsza. Nadaje się również na farsz do pomidorów, papryk czy bakłażanów oraz na nadzienie do gołąbków, czy pierogów. Pasuje zarówno do sosów mięsnych, jak i grzybowych. Ze względu na swoje właściwości chłonące, kasza perłowa świetnie się sprawdzi jako farsz w pieczeniu gęsi, kurczaków czy kaczek. Będzie wtedy stanowiła świetny dodatek do dania głównego.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »