O lekko słomkowym kolorze. Neutralnym smaku oraz zapachu. Świetnie sprawdza się podczas smażenia, pieczenia, gotowania. Idealny jako dodatek marynat do mięs lub sosów do lekkich, wiosennych sałat. Olej rzepakowy – kwintesencja zdrowia ukryta w naturze coraz częściej pojawia się na polskich stołach.

Fot. Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe / materiał promocyjny

 

Tłoczony ze złotego, polskiego rzepaku olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów roślinnych używanych w kuchni. Polki pokochały go za uniwersalność i dostępność. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. To naturalne bogactwo tak cenne dla naszego zdrowia przeciwdziałające rozwojowi miażdżycy, wspomagające leczenie chorób układu krążenia przede wszystkim poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. To o czym nie można zapominać to fakt, że w oleju rzepakowym jest nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. w znanej i często przez nas używanej oliwie z oliwek.


Skład oleju rzepakowego to nie tylko cenne kwasy tłuszczowe. Zawarte w nim witaminy E i K oraz prowitamina A korzystnie wpływają na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Nawilża i odżywia skórę. Wzmacnia paznokcie. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.


Olej rzepakowy jest ważnym element zbilansowanej diety. Pozwala w prosty sposób dostarczyć organizmowi ważnych składników, które będą wspierać nasz organizm w zachowaniu zdrowia. Jako składnik dań smażonych, gotowanych czy pieczonych nada im odpowiedniej konsystencji i delikatności. Ma wysoką temperaturę dymienia. Może być stosowany w kosmetyce. Idealnie sprawdza się podczas olejowania włosów czy paznokci. Na jego bazie można przygotować odżywcze peelingi do ciała z dodatkiem fusów z kawy i soku z cytryny lub regenerujące maseczki z bananem, płatkami owsianymi oraz miodem. Olej rzepakowy to cenny dar dla naszego zdrowia i urody. Prawdziwy skarb!

 

Więcej informacji można znaleźć na stronie https://olejrzepakowy.com i na Facebooku www.facebook.com/olej.rzepakowy.skarbem.europy.

 

 

 

 

„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji."

 

materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

Odsłon: 98

30 min
2
Sałatki Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...

Odsłon: 2678

15 min
4

Przepis dnia

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

Odsłon: 16113

30 min
25
Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

Odsłon: 5452

60 min
8
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 9600

>60 min
18