Dania jednogarnkowe

Coraz więcej mówi się o dobroczynnej mocy olejów. W naszych kuchniach oprócz klasycznego, rzepakowego do smażenia, zaczęły pojawiać się także inne propozycje. Między innymi warto sięgnąć po olej lniany, który kryje w sobie wiele cennych właściwości. Sprawdź, jak go pić oraz na co pomaga olej lniany.

Olej lniany – jak go pić? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nasiona lnu zwyczajnego znane są przede wszystkim jako siemię lniane. Małe, niepozorne brązowe ziarenka na stałe zagościły w naszym codziennym menu. Dodaje się je do pieczywa czy musli, a także wykorzystuje do przygotowywania prozdrowotnego kisielu – z wody i nasion lnu, który doskonale wpływa na układ trawienny. Okazuje się, że cenne właściwości ma również olej lniany. Podpowiemy ci, do czego go stosować oraz jak pić olej lniany, aby przyjąć jak najwięcej wartości odżywczych.

Sprawdź także: Olej z ostropestu. Pij łyżeczkę dziennie, twoja wątroba ci za to podziękuje

Olej lniany – wartości odżywcze

Olej lniany jest przygotowywany z nasion lnu zwyczajnego. Przede wszystkim ceniony jest za obecność kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć pozom „złego” cholesterolu, zapobiegają miażdżycy oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo jest też źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych:

  • α-linolenowego – ma właściwości przeciwutleniające oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego,
  • linolowego – ma właściwości antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników – działa przeciwstarzeniowo oraz przeciwnowotworowo, poprawia również pracę układu odpornościowego, a także ma działanie przeciwcukrzycowe oraz pomaga zapobiegać otyłości.

Olej ten jest również źródłem witaminy E, która powszechnie nazywana jest witaminą młodości. Działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu wspiera ochronę skóry przed przedwczesnym starzeniem. Olej lniany w swoim składzie zawiera także sterole roślinne, które mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu. Znajduje się w nim również luteina, która jest odpowiedzialna za prawidłowe widzenie oraz ochronę oczu przed wieloma chorobami.

Olej lniany – właściwości

Olej lniany ma właściwości regenerujące oraz przyspiesz gojenie się ran, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które borykają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, np. refluksem. Świetnie złagodzi podrażnioną błonę śluzową. Dodatkowo regularne stosowanie oleju lnianego wpływ on na trawienie, pomaga pozbyć się wzdęć, zaparć, łagodzi także bóle brzucha.   

Można stosować go również do użytku zewnętrznego. Olej lniany będzie świetnym wyborem dla osób, które borykają się z dolegliwościami skórnymi, może łagodzić objawy łojotoku, łuszczycy, łagodzić zaczerwienienia i redukować świąd, a także pomaga w walce z łupieżem. Ma silne działanie regeneracyjne, dlatego świetnie sprawdza się w kosmetykach. Często znaleźć możemy go w serach i kremach przeciwzmarszczkowych i odżywczych. Może być również pomocny dla cery tłustej. Wiele kobiet, które skarżą się na suche i matowe włosy po zastosowaniu zabiegu z oleju lnianego zauważyło, że stają się one mocniejsze, mniej łamliwe oraz bardziej nawilżone.

Na co pomaga olej lniany?

Stosowanie oleju lnianego wesprze ochronę organizmu przed wieloma chorobami. Przede wszystkim tyczy się to chorób układu krążenia, działa profilaktycznie w przypadku miażdżycy, pomaga również obniżać zbyt wysokie ciśnienie. Używanie oleju z lnu pomaga również redukować zbyt wysoki poziom „złego” cholesterolu.

Olej lniany warto stosować także w celu poprawy pracy układu nerwowego, jest zalecany jako sposób na zapobieganie chorobie Alzheimera – wspiera pamięć i koncentrację. Poleca się go również osobom, które chorują na depresję. Co więcej, ma on pozytywny wpływ na kobiecy układ hormonalny. Łagodzi objawy menopauzy oraz bolesne miesiączki. Może być również pomocny w leczeniu bezpłodności. Pity w okresie ciąży będzie mieć pozytywny wpływ na rozwój dziecka i zdrowie matki.  

O odporność powinniśmy dbać cały rok, jednak zwykle do tej kwestii przykładamy większą wagę, kiedy na dworze robi się zimno. Jak mówi stare przysłowie, „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Dlatego, aby zabezpieczyć organizm przed przeziębieniem i grypą, warto sięgnąć po łyżkę oleju lnianego, który ma działanie wspierające odporność.

Jak pić olej lniany?

Jeśli chcesz wzmocnić odporność oraz zadbać o układ pokarmowy, olej lniany warto o poranku, jeszcze przed śniadaniem. Wówczas organizm będzie miał szanse wychwycić z niego wszystkie najpotrzebniejsze substancje odżywcze. Picie oleju lnianego wieczorem może być natomiast pomocne podczas procesu utraty zbędnych kilogramów. Wystarczy wypić jedną łyżkę stołową dziennie. Nie należy przekraczać dawki dwóch łyżek na dzień. Kurację z oleju lnianego najlepiej stosować przez trzy miesiące, a następnie zrobić przerwę. Do czego stosować olej lniany? Możesz łączyć go między innymi z twarogiem, jogurtem, a także dodawać go do sałatek ze świeżych warzyw.

Olej lniany – przeciwskazania

Chociaż olej lniany jest bardzo zdrowy, nie wszystkie osoby mogą go pić. Nie należy go przyjmować, jeśli cierpisz z powodu chorób jelit czy częstych biegunek. Nie jest również wskazany dla osób borykających się z chorobami trzustki, wątroby i nerek.

 

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8