Spis treści:
Zwalczy stany zapalne, złagodzi bóle, pomoże w walce z przeziębieniem. To tylko przykładowe właściwości prozdrowotne imbiru, których jest naprawdę wiele. Korzeń wykazuje korzystne działanie na cały organizm. Nie można jednak z nim przesadzić. Odkryj, ile można zjeść imbiru dziennie i na co tak właściwie pomaga.
Sprawdź także: Prościej i szybciej. Jak zrobić pierogi rolowane? Tomasz Strzelczyk pokazuje

Imbir - właściwości prozdrowotne
Już dwie łyżeczki startego imbiru dziennie mogą pomóc w profilaktyce antynowotworowej i rozprawić się z bólem czy stanem zapalnym. Korzeń zawiera prozdrowotne olejki eteryczne, w tym gingerol. To silny antyoksydant, wykazujący właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. W imbirze kryje się też wiele witamin i minerałów, m.in. witaminy A, C, E, K i te z grupy B oraz fosfor, potas, wapń i żelazo.
Bogactwo niezbędnych minerałów sprawia, że korzeń stosuje się w profilaktyce wielu chorób - może zmniejszyć ryzyko nie tylko nowotworów, ale też chorób serca i płuc czy cukrzycy. Obniża poziom cukru i cholesterolu.
Niemal każdy wie, że imbir świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia, pomoże w uporczywym kaszlu i przy bólu gardła. Zawarte w korzeniu składniki odżywcze dbają też o zdrowie jamy ustnej, w tym szczególnie dziąseł. Mają silne właściwości przeciwbakteryjne, łagodzą stany zapalane i związane z nimi bóle. Regularne spożywanie imbiru może przynieść ulgę m.in. w reumatyzmie.
Kolejną prozdrowotną właściwością imbiru jest jego pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Korzeń redukuje bolesne wzdęcia, działa przeciwwymiotnie, łagodzi bóle miesiączkowe i zakwasy (po ćwiczeniach). Przyspiesza trawienie, zapobiega zaleganiu resztek jedzenia w jelitach i zmniejsza objawy niestrawności.
Regularne spożywanie imbiru może więc pozytywnie wpłynąć niemal na cały organizm, a na pewno na twoje samopoczucie.
Ile można zjeść imbiru dziennie?
Choć wiesz już, że właściwości prozdrowotne imbiru zachęcają do jego jak najczęstszego spożywania, musisz pamiętać, żeby nie przesadzać z jego dobową porcją. Ile można zjeść imbiru dziennie? Zalecana dzienna dawka korzenia imbiru dla dorosłych wynosi ok. czterech-pięciu gramów. W przeliczeniu będą to np. dwie łyżeczki syropu z imbiru czy cztery szklanki naparu (herbaty) z imbiru. Dzieci powinny przyjmować o połowę niższe porcje.
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »