Spis treści:
- Sok z głogu – wartości odżywcze
- Jakie właściwości lecznicze ma sok z głogu?
- Kto powinien pić sok z głogu?
- Jak zrobić sok z głogu?
- Sok z głogu – przeciwwskazania
Głóg to roślina o ciemnoczerwonych, kulistych owocach, występuje na terenie Europy, Ameryki Północnej i Azji. Powszechnie rośnie także na terenie naszego kraju, w parkach, lasach i ogrodach. Kwiaty głogu rozkwitają w maju i czerwcu, natomiast owoce zbierane są w okolicach września i października. Głóg od dawna wykorzystywany jest w celach leczniczych, nic w tym dziwnego, te niepozorne owoce są źródłem wielu cennych substancji pozytywnie wpływających na organizm. Można przygotować z niego galaretki, nalewki, herbaty, a także sok. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak go przygotować, kto powinien pić sok z głogu oraz jakie są przeciwwskazania do jego spożycia.

Sprawdź także: Syrop z mniszka lekarskiego Katarzyny Dowbor
Sok z głogu – wartości odżywcze
Owoce głogu kryją w sobie wiele dobroczynnych wartości odżywczych. Znajduje się w nich sporo witamin, między innymi witamina C, te z grupy B, PP, oraz substancje mineralne: magnez, potas, wapń, sód czy fosfor. Głóg zawiera także flawonoidy, które mają działanie rozkurczowe oraz antyoksydacyjne, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Obecne są w nich także regulujące ciśnienie krwi procyjanidyny.
Jakie właściwości lecznicze ma sok z głogu?
Roślina ta od lat stosowana w medycynie ludowej. Przede wszystkim sok z głogu korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia. Stosowany jest w leczeniu wielu chorób układu krwionośnego, stosuje się go między innymi w przypadku: zmniejszonej kurczliwości mięśnia sercowego, miażdżycy, nadciśnienia czy wysokiego cholesterolu.
Sok z głogu to również sposób na wsparcie układu immunologicznego, do czego przyczyniają się flawonoidy. Działa przeciwbakteryjnie, grzybobójczo oraz antywirusowo, dzięki czemu zapobiega infekcjom, przeziębieniom i grypie. Wpływa również pozytywnie na pracę układu pokarmowego, wspiera prawidłowe trawienie, a także zapobiega zaparciom. Może także być pomocny podczas biegunek.
Kto powinien pić sok z głogu?
Sok z głogu przede wszystkim powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią na choroby serca i układu krążenia. W szczególności polecany jest osobom w starszym wieku. Pomoże zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, a także zapobiega miażdżycy. Głogowy sok pomoże także obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego zalecany jest diabetykom.
Głóg pozytywnie wpływa również na układ nerwowy, poleca się go między innymi w stanach długotrwałego stresu, ponieważ może podziałać odprężająco oraz zredukować napięcie. Ponadto przypisuje się mu właściwości zwalczające bezsenność. Warto wspomnieć również o tym, że głóg ma działanie rozkurczowe, działa na mięśnie gładkie, dlatego może skutecznie poradzić sobie np. z bólami brzucha lub bólami miesiączkowymi. Może być także skutecznym sposobem na łagodzenie dolegliwości związanych z astmą.
Co ciekawe, owoce głogu stosuje się również w preparatach zapobiegających wypadaniu włosów.
Jak zrobić sok z głogu?
Sok z głogu bez problemu możesz kupić w sklepach zielarskich, tych ze zdrową żywnością, a także znaleźć go w wielu aptekach. Jeżeli jednak masz dostęp do świeżych owoców, możesz pokusić się o zrobienie go samodzielnie w domu. Do przygotowania soku z głogu, będziesz potrzebować: kilogram owoców głogu, dwa litry wody, 400 g cukru raz pięć łyżek soku z cytryny.
Zacznij od dokładnego umycia i oczyszczenia owoców, następnie usuń z nich pestki. Wrzuć je do garnka, wlej wodę i poczekaj, aż zacznie wrzeć, następnie, odcedź płyn, kiedy owoce przestygną, wyjmij z nich pestki.
Do garnka wlej dwa litry wody, wsyp cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie wrzuć wydrylowane owoce i gotuj przez kwadrans. Kiedy mikstura przestygnie, przecedź ją, uzyskany sok wlej do czystych i wyparzonych butelek. Możesz poddać go pasteryzacji, a następnie odstawić w chłodne miejsce.
Sok warto pić na pół godziny przed posiłkiem, pojedyncza dawka to ok. 25 ml. Możesz spożywać go dwa razy dziennie.
Sok z głogu – przeciwwskazania
Picie soku z głogu powinny skonsultować z lekarzem osoby, które cierpią na choroby przewlekłe, które na stałe stosują leki. Nie jest również wskazany przy zbyt niskim ciśnieniu krwi. Odradza się również spożywanie go kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Sok z głogu nie powinien być również pity przez dzieci do 12. roku życia.
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »