Z czym to się je – orzechy

Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze

fot. MioMedia Monika Stefaniak

O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia.

Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w nich tłuszcze dostarczają ogromnej ilości kwasów nienasyconych, które regulują metabolizm i - co ciekawe - hamują nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej. Orzechy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, koncentrację oraz na wygląd, wzmacniając włosy i poprawiając koloryt naszej skóry. Garść orzechów dodana do owsianki czy sałatki kilka razy w tygodniu z pewnością przyniesie nam wiele korzyści.

Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, żeby nasza orzechowa dieta dawała jak najlepsze rezultaty. Po pierwsze - najlepiej jest spożywać orzechy na surowo. Suszone czy prażone zawierają znacznie mniej cennych składników i antyoksydantów. Po drugie - starajmy się kupować orzechy w łupinach i rozłupywać je dopiero tuż przed spożyciem. Twarda skorupka chroni nasiona przed wilgocią, ciepłem, powietrzem i światłem, spowalniając procesy utleniania i rozkładu tłuszczów na związki niekorzystne. Ponadto, miejsce, w którym przechowujemy orzechy, powinno być w miarę możliwości ciemne, suche i chłodne. W przeciwnym wypadku najtłustsze nasiona (np. makadamia) mogą nawet zacząć jełczeć. Termin przydatności do spożycia zależy od gatunku, jednak na pewno nie wolno przechowywać orzechów dłużej niż kilka miesięcy. Osoby uczulone powinny wystrzegać się przede wszystkim popularnych fistaszków, ponieważ często wywołują one reakcje alergiczne. Jeśli jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spożywać orzechy, warto sięgnąć też po oleje tłoczone z orzechów (idealne do smażenia) albo po masło orzechowe. Pamiętajmy jedynie, aby sprawdzić, czy produkt kupowany w sklepie nie jest utwardzany szkodliwymi tłuszczami trans.

W Polsce uprawia się orzechy laskowe i włoskie, jednak istnieje również mnóstwo innych wartych skosztowania gatunków. Każdy z nich skrywa jakąś słodką tajemnicę, a niektóre są nawet pod pewnymi względami absolutnie wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju:

Migdały

Mają największą zawartość witaminy B2 i E poprawiającej kondycję skóry i opóźniającej procesy starzenia. Poza tym zawierają najwięcej błonnika i najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Nerkowce

Ich miąższ uważany jest za najsubtelniejszy i najdelikatniejszy. Zawierają najwięcej magnezu, fosforu, cynku i żelaza.

Orzechy włoskie

Mają najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - wystarczą 3 orzechy, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. To też najlepsza przekąska dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Orzechy ziemne

Znajduje się w nich najwięcej białka, gdyż należą do tej samej grupy roślin, co groch czy fasola.

Orzechy brazylijskie

Są najbogatsze w selen - 1 orzech zaspokaja całe dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Tekst pochodzi z nr 1/2015 Magazynu PYSZNE.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Sałatki Tort sałatkowy

Tort sałatkowy to rewelacyjny pomysł jako przekąska na imprezę. Jest sałatką...

Odsłon: 90

60 min
5
Śniadania Roladki z chleba

Jeśli szukasz odmiany od kanapek z szynką i serem albo masz chęć na kolacje n...

Odsłon: 4700

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0