Ciasta na Boże Narodzenie

Twarda łupina skrywa same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze

fot. MioMedia Monika Stefaniak

O tym, że orzechy są zdrowe, wiedzą wszyscy. Ich wysoka kaloryczność też nie jest tajemnicą. Zatem jak to jest: chrupać czy nie chrupać? Taki dylemat to w istocie twardy orzech do zgryzienia.

Dietetycy nie mają jednak wątpliwości - orzechy bezwzględnie zasługują na to, aby włączyć je do naszej codziennej diety. Nie należy bowiem demonizować ich kaloryczności, ponieważ zawarte w nich tłuszcze dostarczają ogromnej ilości kwasów nienasyconych, które regulują metabolizm i - co ciekawe - hamują nadmierny rozwój tkanki tłuszczowej. Orzechy mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie, koncentrację oraz na wygląd, wzmacniając włosy i poprawiając koloryt naszej skóry. Garść orzechów dodana do owsianki czy sałatki kilka razy w tygodniu z pewnością przyniesie nam wiele korzyści.

Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, żeby nasza orzechowa dieta dawała jak najlepsze rezultaty. Po pierwsze - najlepiej jest spożywać orzechy na surowo. Suszone czy prażone zawierają znacznie mniej cennych składników i antyoksydantów. Po drugie - starajmy się kupować orzechy w łupinach i rozłupywać je dopiero tuż przed spożyciem. Twarda skorupka chroni nasiona przed wilgocią, ciepłem, powietrzem i światłem, spowalniając procesy utleniania i rozkładu tłuszczów na związki niekorzystne. Ponadto, miejsce, w którym przechowujemy orzechy, powinno być w miarę możliwości ciemne, suche i chłodne. W przeciwnym wypadku najtłustsze nasiona (np. makadamia) mogą nawet zacząć jełczeć. Termin przydatności do spożycia zależy od gatunku, jednak na pewno nie wolno przechowywać orzechów dłużej niż kilka miesięcy. Osoby uczulone powinny wystrzegać się przede wszystkim popularnych fistaszków, ponieważ często wywołują one reakcje alergiczne. Jeśli jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spożywać orzechy, warto sięgnąć też po oleje tłoczone z orzechów (idealne do smażenia) albo po masło orzechowe. Pamiętajmy jedynie, aby sprawdzić, czy produkt kupowany w sklepie nie jest utwardzany szkodliwymi tłuszczami trans.

W Polsce uprawia się orzechy laskowe i włoskie, jednak istnieje również mnóstwo innych wartych skosztowania gatunków. Każdy z nich skrywa jakąś słodką tajemnicę, a niektóre są nawet pod pewnymi względami absolutnie wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju:

Migdały

Mają największą zawartość witaminy B2 i E poprawiającej kondycję skóry i opóźniającej procesy starzenia. Poza tym zawierają najwięcej błonnika i najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Nerkowce

Ich miąższ uważany jest za najsubtelniejszy i najdelikatniejszy. Zawierają najwięcej magnezu, fosforu, cynku i żelaza.

Orzechy włoskie

Mają najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - wystarczą 3 orzechy, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. To też najlepsza przekąska dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego.

Orzechy ziemne

Znajduje się w nich najwięcej białka, gdyż należą do tej samej grupy roślin, co groch czy fasola.

Orzechy brazylijskie

Są najbogatsze w selen - 1 orzech zaspokaja całe dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Tekst pochodzi z nr 1/2015 Magazynu PYSZNE.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 1464

30 min
10
Desery Łatwy piernik zaparzany

Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.

Odsłon: 456

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Hamuje apetyt, zwiększa metabolizm. Cukrzycy powinni jeść regularnie

Czarna fasola to niezwykle wartościowy składnik diety, który doskonale wspiera zdrowie, szczególnie u osób z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości b...

0
Informacje Jak dopasować dietę pudełkową do własnych potrzeb?

Coraz więcej osób decyduje się na catering dietetyczny, który pozwala połączyć zdrowe odżywianie z oszczędnością czasu.

0
Informacje Czekoladowe naleśniki z odżywką białkową

Poszukując inspiracji na pożywny, zdrowy, a jednocześnie pełnowartościowy posiłek, warto zapoznać się z przepisem na czekoladowe naleśniki z odżywk...

0
Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

6