Z ostatniej chwili: Amaro utrzymał gwiazdkę Michelin. Jego restauracja wciąż najlepsza w Polsce!

Dziś, parę minut po 10 rano szef Wojciech Modest Amaro odebrał telefon z gratulacjami od przedstawicieli Miechelin - najważniejszego i najbardziej prestiżowego kulinarnego przewodnika świata. Jego restauracja "Atelier Amaro" już trzeci rok z rzędu została odznaczona gwiazdką Michelin.

- Bardzo się cieszę, że przewodnik Michelin po raz kolejny docenił starania moje i mojego zespołu i przyznał nam gwiazdką. Oczekiwanie na premierę nowego przewodnika było niemalże tak samo emocjonujące jak trzy lata temu, kiedy po raz pierwszy przyznano mi to wyróżnienie. Gwiazdka utwierdza mnie w przekonaniu, że droga, którą obrałem jest słuszna i właściwa. Nie ukrywam, że gdzieś tam w głowie pojawiła się wizja posiadania drugiej gwiazdki, tym bardziej, że nasi klienci, którzy przyjeżdżają z różnych stron świata, niejednokrotnie powtarzali, że zasłużyliśmy na awans. Mimo wszystko bardzo się cieszę i zdaję sobie sprawę, że przed nami kolejny rok ciężkiej pracy, aby utrzymać gwiazdkę i zawalczyć o nową. Wiele restauracji na świecie czekało na przyznanie drugiej gwiazdki nawet kilkanaście lat. Tak być może będzie także w moim przypadku. Nie zniechęca mnie to. Wprost przeciwnie - mobilizuje i nakręca - mówi szef Wojciech Modest Amaro, gospodarz "Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" i juror "TOP CHEF".
Atelier Amaro wciąż pozostaje jedyną w naszym kraju restauracją, której przewodnik Michelin przyznał najważniejsze kulinarne wyróżnienie.

 

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 119

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 144

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 147

60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326