Grill - temat specjalny

Żadna inna herbata nie daje tyle zdrowia i energii. Sekret to małe, pomarańczowo-żółte owoce

Rokitnik to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Złoto Syberii pomoże nie tylko we wzmocnieniu odporności, ale także opóźni proces starzenia. Jakie właściwości ma roślina i w jakiej formie jest ją najlepiej spożywać?

Herbata z rokitnika | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rokitnik naturalnie występuje na północy kraju, często na terenach nadmorskich oraz nad ujściem Wisły. W ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność, a dużo osób decyduje się na posadzenie go w ogrodzie. Charakteryzuje się małymi pomarańczowymi owocami, które są witaminowymi bombami.

Jakie właściwości ma rokitnik?

Rokitnik to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Pod względem jej zawartości, owoce przebija jedynie dzika róża. To, co wyróżnia rokitnik, to fakt, że nie posiada enzymu, który w wysokich temperaturach rozkłada witaminę. Dlatego może służyć jako jej suplement nawet po obróbce cieplnej.

Rokitnik to także źródło witaminy B12, która zwykle spotykana jest w mięsie. Owoce będą szczególnie cenne dla wegetarian i wegan. Charakteryzuje się też znaczną zawartością witaminy K, która wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Owoce rokitnika zawierają także dużo kwasu omega 7. To ważny składnik, który może pomóc w chronieniu skóry przed starzeniem i pojawianiem się zmarszczek.

Prócz tego możemy znaleźć w nim ważne związki mineralne m.in. potas, wapń, żelazo, fosfor.  Zawiera także beta-karoten i likopen, które również wpływają na polepszenie kondycji skóry i włosów.

Na co pomaga herbata z rokitnika?

Herbata z owoców rokitnika to świetny pomysł na włącznie tego wartościowego składnika do naszej diety. Przez wysoką zawartość przeciwutleniaczy owoce zmniejszają ryzyka wystąpienia chorób serca. Obniżają poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi.

Rokitnik zmniejsza poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Wysoka zawartość witaminy C zwiększa odporność i chroni organizm przed infekcjami.

Naukowcy zauważyli także właściwości przeciwnowotworowe rokitnika, za które odpowiadają w jego składzie antyoksydanty, w tym flawonoidy.

Rokitnik ma także pozytywny wpływ na skórę. Łagodzi stany zapalne, stymuluje regenerację oraz powoduje szybsze gojenie się ran. Można go stosować nie tylko od środka, ale także na zewnątrz, np. w formie maseczki. Rokitnik zapobiega wysuszaniu się skóry i może łagodząco na nią wpływać.

Jak przyjmować rokitnik?

Z rokitnika można przygotować nie tylko herbatę. Popularne są też nalewki, dżemy czy soki. Warto także  wykorzystać owoce do kuracji na zewnątrz. Można z nich wykonać prostą maseczkę lub okład.

Rokitnik u osób zdrowych nie powinien powodować żadnych skutków ubocznych. Warto się jednak powstrzymać od jego spożycia przed operacjami lub w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi.

Herbaty z rokitnika nie powinny stosować osoby, które mają problem z trzustką i wątrobą. Warto też ją odstawić w przypadku kamicy żółciowej i ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego.

Zobacz także:

Sekrety popularnej kaszy. Nie każdy powinien po nią sięgać

Podtruwają nas każdego dnia. Szkodliwe dodatki do żywności

Mleko z "kotków" to płynne złoto. Rozprawi się z grypą i katarem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 165

30 min
8
30 min
9
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17