Dania jednogarnkowe

Rokitnik to jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Złoto Syberii pomoże nie tylko we wzmocnieniu odporności, ale także opóźni proces starzenia. Jakie właściwości ma roślina i w jakiej formie jest ją najlepiej spożywać?

Herbata z rokitnika | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rokitnik naturalnie występuje na północy kraju, często na terenach nadmorskich oraz nad ujściem Wisły. W ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność, a dużo osób decyduje się na posadzenie go w ogrodzie. Charakteryzuje się małymi pomarańczowymi owocami, które są witaminowymi bombami.

Jakie właściwości ma rokitnik?

Rokitnik to jedno z najlepszych źródeł witaminy C. Pod względem jej zawartości, owoce przebija jedynie dzika róża. To, co wyróżnia rokitnik, to fakt, że nie posiada enzymu, który w wysokich temperaturach rozkłada witaminę. Dlatego może służyć jako jej suplement nawet po obróbce cieplnej.

Rokitnik to także źródło witaminy B12, która zwykle spotykana jest w mięsie. Owoce będą szczególnie cenne dla wegetarian i wegan. Charakteryzuje się też znaczną zawartością witaminy K, która wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Owoce rokitnika zawierają także dużo kwasu omega 7. To ważny składnik, który może pomóc w chronieniu skóry przed starzeniem i pojawianiem się zmarszczek.

Prócz tego możemy znaleźć w nim ważne związki mineralne m.in. potas, wapń, żelazo, fosfor.  Zawiera także beta-karoten i likopen, które również wpływają na polepszenie kondycji skóry i włosów.

Na co pomaga herbata z rokitnika?

Herbata z owoców rokitnika to świetny pomysł na włącznie tego wartościowego składnika do naszej diety. Przez wysoką zawartość przeciwutleniaczy owoce zmniejszają ryzyka wystąpienia chorób serca. Obniżają poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi.

Rokitnik zmniejsza poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Wysoka zawartość witaminy C zwiększa odporność i chroni organizm przed infekcjami.

Naukowcy zauważyli także właściwości przeciwnowotworowe rokitnika, za które odpowiadają w jego składzie antyoksydanty, w tym flawonoidy.

Rokitnik ma także pozytywny wpływ na skórę. Łagodzi stany zapalne, stymuluje regenerację oraz powoduje szybsze gojenie się ran. Można go stosować nie tylko od środka, ale także na zewnątrz, np. w formie maseczki. Rokitnik zapobiega wysuszaniu się skóry i może łagodząco na nią wpływać.

Jak przyjmować rokitnik?

Z rokitnika można przygotować nie tylko herbatę. Popularne są też nalewki, dżemy czy soki. Warto także  wykorzystać owoce do kuracji na zewnątrz. Można z nich wykonać prostą maseczkę lub okład.

Rokitnik u osób zdrowych nie powinien powodować żadnych skutków ubocznych. Warto się jednak powstrzymać od jego spożycia przed operacjami lub w przypadku zaburzeń krzepnięcia krwi.

Herbaty z rokitnika nie powinny stosować osoby, które mają problem z trzustką i wątrobą. Warto też ją odstawić w przypadku kamicy żółciowej i ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego.

Zobacz także:

Sekrety popularnej kaszy. Nie każdy powinien po nią sięgać

Podtruwają nas każdego dnia. Szkodliwe dodatki do żywności

Mleko z "kotków" to płynne złoto. Rozprawi się z grypą i katarem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1105

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 166

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8