Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Zalety i wady ceramicznych form do pieczenia

Jesteś fanką domowych wypieków? Jeśli tak, to w twoim kuchennym wyposażeniu koniecznie muszą znaleźć się solidne formy do pieczenia! Dostępne w sklepach formy mają różne kształty i przeznaczenie. Tym, co je różni, jest także materiał wykonania. W tym artykule wyjaśnimy, czym cechują się ceramiczne formy do pieczenia i dlaczego warto w nie zainwestować.

Formy do pieczenia - kuchenny niezbędnik

Dobrej jakości forma kuchenna przyda ci się nie tylko podczas pieczenia słodkich ciast i babek. To wyjątkowo funkcjonalne akcesorium wykorzystasz także do przyrządzenia innych wypieków. Chlebek domowej roboty? Tarta z owocami? A może czekoladowe muffinki? Forma do pieczenia jest niezbędna, jeśli chcesz stworzyć tego rodzaju pyszności! Naczynie, które ma być wkładane do piekarnika i narażone na działanie bardzo wysokich temperatur, musi cechować się dużą wytrzymałością i być odporne na korozję. Najpopularniejsze są formy z aluminium lub stali nierdzewnej, jednak uznaniem cieszą się również ceramiczne formy do pieczenia. Żaroodporne naczynia z ceramiki mogą być wyposażone w uchwyty i pokrywki. Najczęściej z ceramiki wykonuje się formy do tarty z charakterystycznym, falowanym brzegiem oraz nieco mniejsze formy do tartaletek. Na rynku można znaleźć również formy do zapiekanek, dań mięsnych oraz warzyw. Wybór jest naprawdę spory! Ceramiczne formy do pieczenia kupisz w sklepie internetowym Half Price. W ofercie dostępne są też inne akcesoria kuchenne, a także wiele dodatków przydatnych w domu. Dzięki Half Price możesz zdobyć wymarzone produkty znanych i cenionych marek w dużo niższych cenach!

Formy z ceramiki - największe zalety 

Zastanawiasz się, czy warto zainwestować w ceramiczne formy do pieczenia? Naczynia wykonane z tego materiału mają sporo zalet. Przede wszystkim ceramika jest bezpieczna dla zdrowia. W czasie pieczenia potrawa nie wsiąknie ze ścianek formy toksycznych substancji, jak to bywa w wypadku form aluminiowych. Co więcej, ceramika wolniej przepuszcza ciepło i rozprowadza je równomiernie po całej powierzchni, dlatego nie musisz się obawiać, że przypalisz swoje wypieki. Ceramiczna forma do pieczenia ma zdolność pochłaniania wilgoci i oddawania jej potrawom, dzięki czemu przygotowane w niej ciasta czy babeczki będą delikatnie wilgotne. Nie sposób pominąć też świetnego wyglądu tego typu naczyń. Oprócz klasycznych, białych form, w sklepach dostępne są wersje kolorowe czy wzorzyste. Wyjątkowo pięknie prezentują się formy malowane z motywami kwiatowymi czy folklorystycznymi. Same w sobie będą wspaniałą ozdobą twojego stołu! Po wyjęciu z piekarnika potrawę można zaserwować gościom prosto z naczynia. 

Ceramika jest odporna na uszkodzenia czy zarysowania, dlatego wykonana z niej forma może posłużyć ci przez wiele lat. W przeciwieństwie do tradycyjnej blachy nie odkształci się i nie zardzewieje nawet po długim czasie intensywnego użytkowania. Naczynia z ceramiki można wkładać nie tylko do piekarnika, ale również kuchenki mikrofalowej, co dodatkowo zwiększa ich funkcjonalność. 

Jakie wady mają ceramiczne formy do pieczenia? 

Czy ceramiczne formy kuchenne mają jakieś minusy? Niestety tak. Przede wszystkim są droższe i trudniej dostępne niż ocynowane blachy do pieczenia. Do ich wad można zaliczyć także sporą wagę. Forma z grubej ceramiki nie należy do lekkich, co może stanowić kłopot przy wyciąganiu z piekarnika gotowego wypieku czy w sytuacji, gdy potrawę chcesz zabrać ze sobą na przyjęcie. Jak już wspomnieliśmy, ścianki naczynia wykonanego z ceramiki nagrzewają się dłużej niż aluminiowe. Z jednej strony zmniejsza to ryzyko przypalenia potrawy, a z drugiej - wydłuża czas pieczenia. Gdy więc zależy ci na czasie, lepiej wybierz formę wykonaną z innego materiału. Jeśli wyposażysz swoją kuchnię w różne naczynia do pieczenia, będziesz w stanie przygotować każdy wypiek, który sobie wymarzysz! 

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 687

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0