Fot. 123RF/Picsel
Zapiekanki z makaronu to nie tylko praktyczna opcja na obiad czy kolację, ale również znakomita przekąska do pracy. Ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet najmniej doświadczeni kucharze.
Jak dobrać składniki na zapiekankę, aby ta była nie tylko smaczna, ale również zdrowa i aromatyczna? Zapiekanki z makaronu są na tyle uniwersalne, że możesz przygotować je na bazie dowolnego makaronu i swoich ulubionych składników - świetnie sprawdzą się tutaj sery, mięso oraz warzywa.
Jeśli nie miałeś jeszcze okazji przyrządzać zapiekanki z makaronu, w twojej głowie zapewne rodzi się wiele pytań. Czy należy wcześniej ugotować makaron? Lepszym wyborem będzie makaron pszenny czy razowy? Jak długo piec potrawę? Czy zapiekanka makaronowa może długo stać w lodówce? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu!
Zapiekanka makaronowa: jakie składniki wybrać?
Pierwszym podstawowym składnikiem, na jakim warto skupić się podczas przygotowywania zapiekanki, jest oczywiście makaron. Przed włożeniem go do piekarnika należy ugotować go w osolonej wodzie. Makaron wcześniej poddany obróbce termicznej przejdzie aromatycznymi zapachami pozostałych składników.
Jakiego makaronu warto użyć w twoim przepisie? Do wyboru masz kilka różnych rodzajów, w tym świderki, rurki, muszelki, nitki oraz wstążki. Każdy z nich nadaje się do zapiekanki makaronowej, więc po prostu wybierz swój ulubiony kształt i dobierz do niego takie dodatki, które najbardziej ci odpowiadają.
Warto podkreślić, że zapiekanka makaronowa dobrze współgra nie tylko z makaronem pszennym, dzięki czemu mogą przyrządzić ją również osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Jeśli nie przepadasz za białym makaronem, postaw na ten z żyta, który będzie smakował równie wyśmienicie.
Które produkty bezglutenowe najlepiej nadają się do zapiekanki z makaronem? Do wyboru masz m.in. te z mąki kukurydzianej i ryżowej, a nawet z ciecierzycy i zielonego groszku. Jeśli chodzi o długość gotowania poszczególnego makaronu, wszystkie niezbędne informacje znajdziesz na opakowaniu produktu.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Do najpopularniejszych przekąsek na bazie makaronu należy z pewnością zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Kurczak to tak uniwersalne mięso, że można poddawać go dowolnej obróbce termicznej. Możesz przyrządzić go zarówno na parze, jak i na patelni czy na grillu. Pierwsza opcja jest szczególnie polecana osobom, które chcą ograniczyć tłuszcz do minimum.
Dlaczego drób to idealny dodatek do zapiekanki? Choćby dlatego, że doskonale współgra z wieloma przyprawami. Jeśli lubisz słodką i ostrą paprykę, koniecznie natrzyj nimi pierś z kurczaka. Jeśli natomiast gustujesz w intensywnych aromatach, sięgnij po pieprz cayenne lub chilli. Smak potrawy możesz podkreślić również bazylią, rozmarynem, tymiankiem, majerankiem, a nawet estragonem.
Twoja zapiekanka makaronowa z kurczakiem nie będzie kompletna bez warzywnych dodatków. Uwielbiasz meksykańskie smaki? Dodaj do niej kukurydzę i fasolę. Jeśli natomiast jesteś fanem włoskiej kuchni, możesz dorzucić do niej solidną garść oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Idealnym zwieńczeniem potrawy będzie aromatyczny ser. W swoim przepisie możesz użyć zarówno fety i parmezanu, jak i mozzarelli, goudy czy ementalera. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, możesz być pewien, że twoje danie będzie smakować wyjątkowo!
Zapiekanka makaronowa z szynką
Nie gustujesz w mięsie drobiowym? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do zapiekanki szynkę wieprzową. Takie rozwiązanie jest szczególnie polecane osobom, które chcą uniknąć wstępnej obróbki mięsa.
Zapiekanka makaronowa z szynką to potrawa równie uniwersalna, co jej drobiowa wersja. Jej przygotowanie wymaga mniejszego nakładu pracy, dzięki czemu danie szybciej trafi na twój stół. Najlepszym wyborem będzie szynka od zaufanego dostawcy, pozbawiona nadmiaru sztucznych dodatków i konserwantów.
Jakie warzywa najlepiej pasują do zapiekanki z szynką? Warto postawić np. na brokuł, który świetnie komponuje się z takimi składnikami, jak feta, ananas czy kukurydza. Wcześniej możesz przygotować śmietanową zalewę, doprawioną m.in. solą, pieprzem oraz słodką papryką. Jeśli preferujesz dania na bazie pomidorów, koniecznie sięgnij po koncentrat lub przecier pomidorowy.
Zobacz: Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zwolennicy „cięższych" smaków z pewnością zachwycą się połączeniem makaronu, warzyw, ciągnącego się sera oraz dobrej jakości kiełbasy. Jak przyrządzić zapiekankę w tej wersji? Do powyższych składników dodaj cebulę, jajka, pomidory, natkę pietruszki, szczypiorek oraz ulubione zioła i przyprawy.
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą zaskoczy cię swoją prostotą i głębią smaku. Jak idealnie podkreślić jej smak? Przygotowywanie potrawy rozpocznij od podsmażenia kiełbasy wraz z cebulą na patelni. Gdy ta się zarumieni, będziesz mógł przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Gdy połączysz ją z pozostałymi składnikami, dodaj do nich jajko z przyprawami. Natka pietruszki, szczypiorek i pomidorki koktajlowe zostaw na ostatni etap pieczenia i stwórz z nich świeżą wiosenną posypkę. Smacznego!
Dlaczego warto jeść zapiekanki z makaronu? Nie tylko ze względu na smak!
W dobie wszechobecnych diet i stawiania na zdrowy tryb życia makaron i jego cenne wartości odżywcze zeszły na drugi plan. Bardzo często jest on produktem demonizowanym i ląduje na tzw. czarnej liście składników, które należy wyeliminować z codziennego jadłospisu. Okazuje się jednak, że prawda jest zupełnie inna.
Jeśli nie jesteś na diecie niskowęglowodanowej, makaron może stanowić dla ciebie bardzo ważne źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ponadto zawiera on witaminy z grupy B, a konkretnie witaminę B2 i B1, a także szereg minerałów.
Zapiekanki z makaronu, ale tylko te na bazie jajek? Dlaczego nie! Jeśli najbardziej ci smakują właśnie w tej wersji, możesz połączyć przyjemne z pożytecznym. Dzięki potrawie z jajami dostarczysz swojemu organizmowi więcej pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczów.
Makaron stanowi kluczowy składnik diety śródziemnomorskiej, a ta w literaturze i mediach społecznościowych przedstawiana jest jako jeden z najzdrowszych planów żywieniowych. To kolejny argument, aby cieszyć się pysznymi zapiekankami makaronowymi i umieścić je na stałe w swoim codziennym jadłospisie.
Wypróbuj przepisy dostępne na Smaker.pl na pyszne zapiekanki makaronowe:
1. Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
2. Porowo-serowa zapiekanka makaronowa
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa z porem i serem
3. Zapiekanka makaronowa z patelni
Fot. Anetiss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa z patelni
4. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
5. Ekspresowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Szybka zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Fot. Smacznie_na_talerzu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa: Lasagne
7. Zapiekanka kebab-gyros z makaronem
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa gyros
8. Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami