Zapomniany przysmak na wigilijny stół. "Polski kawior" wraca na stoły w nowoczesnym wydaniu

Śledź to ryba, która jak żadna inna kojarzy się z biesiadowaniem przy świątecznym stole. Podajemy ją również na Święta Bożego Narodzenia, które są idealną okazją, aby przygotować je w wersji korzennej, z buraczkami, lub tradycyjnej, w oleju z cebulką. Jednak niewiele osób w swojej kuchni wykorzystuje ikrę śledziową. Sprawdź, czym jest, jakie ma wartości i właściwości oraz co zrobić z ikry śledziowej.

Ikra śledziowa, jak używać jej w kuchni? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Boże Narodzenie to czas w roku, kiedy gotowanie staje się w wielu domach jednym z najważniejszych zadań. Co ciekawe, chociaż każdy bez mrugnięcia okiem potrafi wymienić najpopularniejsze potrawy wigilijne, w każdej kuchni przygotowuje się nieco inne smakołyki. Jedni zajadają się barszczem z uszkami, inni wybierają zupę grzybową lub rybną. Przygotowuje się przeróżne wersje deserów, począwszy od tradycyjnych serników, czy pierników, kończąc na kutii czy makówkach. Różnią się nawet rodzaje kapusty, w końcu można przyrządzić ją z grochem, grzybami, a nawet fasolą.

Finalnie okazuje się, że jedynym produktem, który gości na niemal wszystkich stołach są ryby. Co można podać na Wigilię oprócz karpia Zapomnianym smakołykiem, którego smak warto sobie przypomnieć jest ikra śledziowa, która nazywana jest "polskim kawiorem". Przysmak ten nie tylko podbije niejedne kubki smakowe, ma także wiele cennych wartości odżywczych. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma ikra śledziowa oraz jakie ciekawe przepisy możesz z niej wyczarować, aby zaskoczyć swoich gości. 

Sprawdź także: Mało znane patenty na usuwanie nadmiaru soli ze śledzi. Jak długo moczyć śledzie, by nie straciły smaku?

Co to jest ikra śledziowa?

Ikra śledziowa składa się z jaj składanych przez samicę śledzia, co ciekawe może ona złożyć nawet 100 tysięcy takich ziarenek. Ikra jest lepka i wystarczająco ciężka, aby opaść na dno, przyklejając się do morskiego dna. Przyczepia się do piasku, podwodnych roślin i kamieni. Na wyklucie się larw należy czekać od 10 do 20 dni, mają one długość od trzech do sześciu milimetrów. Młode osobniki zbierają się w stada, po czym płyną do wód przybrzeżnych, które są znacznie płytsze. Tu przez sześć miesięcy dorastają, aby w dorosłej już postaci wrócić na głębsze wody. Zapomnianym przysmakiem kuchni polskiej, który niegdyś cieszył się dużą popularnością były śledzie złowione w czasie tarła, pozyskiwano z nich ikrę oraz mlecz.

Ikra śledzia – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma ikra ze śledzia? Znajdziesz tu witaminę D oraz witaminy z grupy B, a także substancje minerale, takie jak: fosfor, potas, czy selen. Te rybie jajeczka zawierają również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. W składzie śledziowej ikry znajdziemy również dużą ilość pełnowartościowego białka. Proteiny są niezwykle istotnym elementem codziennej diety, nie tylko sprawiają, że po posiłku dłużej odczuwamy sytość, ale i są budulcem dla mięśni, niezbędnym do procesu regeneracji i prawidłowego wzrostu tkanek. W śledziowej ikrze znajdują się aminokwasy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, obecna w nim lizyna ma wpływ na kości i mięśnie, uczestniczy również w produkcji hormonów i enzymów, cysteina – jest potrzebna do produkcji kolagenu i keratyny, zapewnia dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci, a także metionina – która ma wpływ na procesy metaboliczne. 

Jakie właściwości ma ikra śledzia?

Śledziową ikrę, warto jeść ze względu na obecne w niej kwasy tłuszczowe omega-3, które wpływają na prawidłowy stan układu krążenia. Dbają o prawidłową pracę serca, chroniąc je przed chorobami – zapobiegają zawałom i udarom, a także pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, działając przeciwmiażdżycowo. 

Dzięki zawartości witaminy D ikra śledzia korzystnie wpływa na wzmocnienie kości i zębów, zapobiegając osteoporozie i próchnicy. Dodatkowo kompozycja witamin z grupy B ma korzystny wpływ na układ nerwowy oraz prawidłowe funkcjonowanie komórek organizmu.

Dodatkowo śledziowa ikra nie należy do produktów wysokokalorycznych, w 100 g jest ok. 63 kcal. Warto wspomnieć również o tym, że jest ona wysokoodżywcza, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w jadłospisie. 

Co zrobić z ikry śledzia?

Udało ci się dorwać ikrę śledziową w sklepie, ale nie masz pomysłu, w jaki sposób ją przygotować? Okazuje się, że podobnie, jak w przypadku zwykłych śledzi, można przyrządzić na wiele sposobów. 

Sałatka z ikry śledziowej 

Jedną z najprostszych metod na ikrę śledziową jest zrobienie z niej sałatki. Przygotuj: 250 g ikry śledziowej, cebulę, osiem łyżek oleju oraz pieprz. Ikrę wyjmij z zalewy i oczyść, możesz dodatkowo wymoczyć ją przez kilka godzin w wodzie, aby była mniej słona. Do słoika dodaj olej oraz drobno pokrojoną cebulę, dorzuć także pół łyżeczki pieprzu, do tak przygotowanej zalewy włóż ikrę śledziową, całość wymieszaj. Zakręć słoik i włóż go do lodówki na ok. osiem godzin. Tak przygotowaną sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. 

Ikra śledzia po kaszubsku

Do przygotowania ikry ze śledzia po kaszubsku, będziesz potrzebować: 250 g ikry ze śledzia, trzy łyżki masła, jedną cebulę, garść natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. 

Zacznij od umycia i oczyszczenia ikry ze śledzia, następnie obierz i pokrój drobno pokrój cebulę. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło, podsmaż na nim cebulę, a następnie dodać śledziową ikrę, smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodaj poszatkowaną natkę pietruszki. Takie danie możesz jeść z kromką świeżego chleba lub z grzanką. 

Panierowana ikra ze śledzia z salsą pomidorową

Ikrę śledziową można podać również w stylu meksykańskim, będziesz potrzebować: 300 g ikry śledziowej, 200 ml mleka, dwie łyżki mąki ,dwa jajka, olej do smażenia oraz panko. Do zrobienia salsy pomidorowej przygotuj: dwa pomidory, czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, ostrą papryczkę, garść świeżej kolendry, dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz. 

Zacznij, namoczenia ikry w mleku przez kilka godzin, następnie osusz ją i usuń błony. Oprósz ją solą i pieprzem. Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i panko. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Warzywa umyj, obierz i pokrój wszystko w bardzo drobną kostkę. Dodaj oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, sól, pieprz i sok z limonki, wszystko dokładnie wymieszaj. Schłódź przed podaniem. 

Źródła: kuchnia.wp.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 130

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 138

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 155

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326