Zawsze w sosie

Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki.

Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich wystarczy 20-30 minut, a inne muszą powstawać nawet przez wiele godzin. Wypróbujmy najsłynniejsze receptury.

Garść informacji podstawowych

Sosy dzielimy na te podawane na gorąco oraz na zimno. Te pierwsze urozmaicają dania suche i sypkie, np. mięsa, kasze i makarony, a ich podstawą są wywary. Możemy je przygotowywać na bazie osobno przyrządzonego bulionu lub z płynu powstałego po pieczeniu bądź smażeniu mięsa, z którym sos będzie podawany. Sosy zimne to te, których temperatura podawania jest identyczna lub niższa od temperatury pokojowej. Mogą być przygotowywane zarówno na zimno (np. winegret) lub gotowane, a następnie ostudzone (jak cumberland). W XIX w. francuski szef kuchni Marie-Antoine Carême wydzielił pięć sosów podstawowych. Są nimi: sos holenderski - emulsyjny sos z masła i żółtek, pomidorowy - na bazie pomidorów, oliwy i cebuli, demi-glace - brunatny i gęsty sos przygotowany z długo gotowanych kości, beszamel - bazujący na mleku lub śmietanie z zarumienioną zasmażką i veloute - jasny, najczęściej drobiowy sos zagęszczony zasmażką. Do najbardziej znanych sosów, które znalazły się poza klasyfikacją Carême, należą sosy winegret - liczna grupa sosów, których bazą jest oliwa, ocet winny, sól i pieprz.

Urozmaicanie

Każdy z podstawowych sosów jest bazą do powstania innych smakowitych dodatków do dań. Ich receptury możemy również zmieniać samodzielnie, dodając rozmaite przyprawy oraz zioła.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w najnowszym numerze Magazynu Pyszne.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 282

30 min
2
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...

Odsłon: 3151

15 min
2
Przekąski Młoda kapusta z pieczarkami

Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...

Odsłon: 949

30 min
2
Dodatki Aromatyczna marynata do karkówki

Karkówkę przed wrzuceniem na ruszt można natrzeć tylko solą i pieprzem, ale t...

Odsłon: 577

15 min
1
30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiają...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: pomidorowy chłodnik, pierogi z wędzonym twarogiem i placuszki serowe

W sobotę 21 maja o godzinie 10:00 Ewa Wachowicz podzieli się przepisami na pyszne, wiosenne potrawy. Gotowanie rozpocznie od chłodnika na pomidorac...

0