Sponsorowane

Zdrowa dieta kluczem do dobrego samopoczucia

Czy wiesz, że zdrowa dieta może poprawiać samopoczucie? Wbrew pozorom, dobra dieta to nie tylko odchudzanie i zdrowie fizyczne – ale także zdrowie psychiczne.

Jednak, aby odżywianie miało wpływ na Twój dobrostan fizyczny i psychiczny, dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana, bezpieczna dla zdrowia i…smaczna. Jak tego dokonać? Czytaj dalej, aby się dowiedzieć!

Jak bilansować posiłki?

Co oznacza zbilansowany posiłek? I dlaczego zbilansowana dieta jest tak ważna? Przede wszystkim, musisz pamiętać, że organizm człowieka potrzebuje wielu składników odżywczych – w tym tzw. makroskładników, błonnika, witamin czy składników mineralnych. Zbilansowana dieta powinna więc dostarczać wszystkich z nich – i to nie tylko w odpowiednich ilościach, ale także proporcjach, zwłaszcza, że „więcej” nie zawsze oznacza „lepiej”. Jak powinien więc wyglądać zbilansowany posiłek? Przede wszystkim, powinien on dostarczać wszystkich makroskładników – czyli składników odżywczych dostarczających energii w postaci kalorii, a więc białek, tłuszczów i węglowodanów. I tak, źródłem białka w posiłku mogą być np. mleko, przetwory mleczne, jajka, ryby, mięso czy nasiona roślin strączkowych (m.in. soja, ciecierzyca, soczewica), zaś źródłem tłuszczu – np. oleje roślinne, orzechy, awokado, nasiona, masło („zwykłe”, a także orzechowe) czy margaryna. Z kolei węglowodany złożone, czyli podstawowe źródło energii dla organizmu, to domena takich produktów jak pieczywo, kasza, ryż, makaron, płatki zbożowe czy ziemniaki. Przy odpowiednim bilansowaniu posiłku nie wolno również zapominać o warzywach i/lub owocach będących źródłem błonnika, witamin i przeciwutleniaczy – zalecenia żywieniowe mówią wręcz, że to właśnie warzywa i owoce (zwłaszcza warzywa) powinny stanowić co najmniej połowę każdego posiłku. Jak może więc wyglądać przykładowy zbilansowany posiłek? W przypadku śniadania może to być np. kanapka z wędliną, margaryną i pomidorem albo płatki owsiane na jogurcie, z dodatkiem orzechów i świeżych owoców. Zaś zbilansowany obiad to np. ryba podana z ziemniakami polanymi oliwą z oliwek i z surówką albo kaszotto z warzywami, serem feta i awokado. Pamiętaj – każda dobra dieta online powinna zawierać zbilansowane posiłki, a dietetyk powinien nauczyć Cię samodzielnego tworzenia pełnowartościowych dań.

Kluczowe zasady zdrowej diety

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Istnieje kilka ogólnych zasad diety, uznawanych za podstawę prozdrowotnego sposobu odżywiania. Należy do nich chociażby regularne spożywanie posiłków, ich odpowiednie bilansowanie, jedzenie warzyw i/lub owoców do każdego posiłku, a także unikanie nadmiaru cukru, soli i izomerów trans kwasów tłuszczowych. Ale uwaga – plan diety powinien być przede wszystkim dopasowany do potrzeb danej osoby – i to właśnie ta zasada jest kluczem do udanej, zdrowej diety. Dlaczego jest to tak ważne? Pamiętaj, że każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, inny stan zdrowia, przyjmuje inne leki, lubi inne produkty, ma inne umiejętności kulinarne i cele. Dobra dieta powinna to uwzględniać – i to właśnie ta zasada stanowi podstawę wszystkich diet tworzonych przez Centrum Respo, miejsce specjalizujące się w indywidualnych współpracach dietetycznych online. Jak czytamy na https://centrumrespo.pl/oferta/ Centrum Respo to nie tylko dieta – ale także plan treningowy, dostęp do bazy przepisów i mobilnej aplikacji oraz stałe wsparcie ze strony dietetyka, który odpowiada za Twoją metamorfozę od początku do końca. Pamiętaj: to dieta ma się dopasować do Ciebie, a nie na odwrót – a specjaliści Centrum Respo doskonale zdają sobie z tego sprawę.

Zdrowe przepisy

Zdrowe przepisy, odpowiednie dla osób będących na diecie? Na https://centrumrespo.pl/dieta/5-pomyslow-na-dietetyczny-obiad/ znajdziesz pomysły na zdrowe obiady i przepisy mówiące, jak dokładnie je wykonać. To jednak nie wszystko! Centrum Respo to baza setek przepisów dopasowanych do wszystkich popularnych diet – chociażby diety bezglutenowej, wegańskiej, czy bezmlecznej. Czy zdrowa dieta = przepisy monotonne i niesmaczne? Wcale nie! W bazie przepisów Centrum Respo znajdziesz przepisy na zdrowe śniadanie, zdrowe przepisy na słodycze, obiady, a nawet…fast-foody! Przykład? Chociażby owsianka o smaku batonika Mars, mini pankejki z M&M’s, pizza z batatów czy frittata z brokułami i fetą.

Zmiana sposobu odżywiania metodą małych kroków

Jak sprawić, żeby efekty diety były długotrwałe i zostały z nami na lata? Kluczem są dobre nawyki żywieniowe! Jak zmienić nawyki żywieniowe? Przede wszystkim, należy pamiętać, że nawyki są zakodowane głęboko w ludzkim umyśle, dlatego ich zmianę należy prowadzić stopniowo – tzw. metodą małych kroków. W przypadku diety, może mieć ona zastosowanie np. przy wprowadzaniu większej ilości warzyw – dużo lepiej jest to robić stopniowo niż z dnia na dzień. I choć zdrowe nawyki żywieniowe mogą wydawać się trudne do wypracowania, to przy odpowiednim wsparciu zostaną one z Tobą na lata – a metoda małych kroków sprawi, że zmiana nie będzie dla Ciebie zbyt dużym szokiem. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak planować posiłki, żeby schudnąć i jakie produkty uwzględniać w diecie koniecznie zajrzyj na https://centrumrespo.pl/odchudzanie/co-jesc-zeby-schudnac/. Pamiętaj – dieta to dużo więcej niż odchudzanie, jednak jej skuteczność zależy przede wszystkim od dopasowania do indywidualnych potrzeb. I właśnie dlatego, warto stawiać na wsparcie specjalistów, którzy doskonale to rozumieją!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 397

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 115

15 min
4
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4