Zdrowie i smak we włoskim stylu

Kuchnia śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie. Ciepły klimat sprawia, że Włosi mają niemal stały dostęp do świeżych warzyw. Morze z kolei obdarowuje półwysep apeniński doskonałymi rybami, krewetkami czy kalmarami. A najzdrowsze są sałatki. W czym tkwi ich sekret?

Fot. 123RF/Picsel

Odpowiednio skomponowane sałatki to bogactwo smaku oraz witamin i składników mineralnych.

 

Sekretem dobrej sałatki są starannie dobrane, świeże, sezonowe oraz lokalne warzywa. Sezonowość łączy się ze świeżością - kupując warzywa aktualnie uprawiane na świeżym powietrzu, sięgamy po te najzdrowsze, bez chemii i hodowli szklarniowej. A lokalność? Każdy region ma swoje specjały, dostępne od ręki. Nie od rzeczy jest tu także lokalny patriotyzm, tak charakterystyczny dla Włochów.

 

Włosi chętnie wykorzystują pomidory. I nic dziwnego - włoskie pomidory należą do najlepszych na całym świecie. Czasem o oryginalności dania decyduje konkretna odmiana pomidora. Pomidory są wszechobecne we włoskich sałatkach. Właśnie rozpoczął się sezon, a to oznacza, że pomidory nareszcie będą pachnieć i smakować! Warto również sięgnąć po pomidory koktajlowe, a także pomidory suszone.

 

Jak zrobić domowe suszone pomidory? Kliknij!

 

Z innych warzyw warto wypróbować świeżą, dorodną i kolorową paprykę, kapary, oliwki czy czerwoną cebulę. Do sałatek włoskich możemy też dodać cukinię lub bakłażana. W tym wypadku uprzednio je grillujemy, co pozwoli wydobyć ich smak oraz zachować składniki odżywcze.

 

Grillowany bakłażan w kaszy jaglanej. Kliknij!

 

Sałata - to istotny składnik, bez którego ciężko mówić o sałatce. Zazwyczaj korzystamy z sałaty maślanej lub lodowej. Warto spojrzeć na tradycję śródziemnomorską i sięgnąć choćby po rukolę, sałatę rzymską, raddicchio czy roszponkę. Wszystkie te odmiany są bardzo zdrowe i urozmaicają smak oraz wygląda sałatek. Na rynku dostępne są już gotowe mieszanki różnych sałat - gotowych do użycia. Sałatę warto też połączyć, czy nawet zastąpić, świeżymi liśćmi szpinaku.

 

Prosty sposób na wykorzystanie rukoli i roszponki

 

Mozzarella, czyli tradycyjny włoski ser, który podbił niemal cały świat. Najczęściej trafia do pizzy, choć i we włoskich sałatkach doskonale się odnajduje. Klasycznym zastosowaniem sałatkowej mozarelli jest caprese, czyli sałatka z plastrów pomidora, plastrów mozzarelli i bazylii. Warto też poszukać mozarelli w małych kuleczkach, które można dodać niemal do każdej sałatki. Innymi serami, które doskonale pasują do sałatek są: feta - krojona w kostkę, plastry lub marynowana w ziołach oraz parmezan w płatkach wycinanych cienkim nożem lub tzw. mandoliną.

 

Sałatka ze smażoną mozarellą. Kliknij!

 

 

Winegrety, czyli sosy sałatkowe, które nadają pełnię smaku. Powstają na bazie oliwy z oliwek, choć możemy ją zastąpić równie zdrowymi olejami rodzimej produkcji, np. rzepakowym, czy lnianym. Do winegretu często dodaje się kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny. Reszta dodatków zależy wyłącznie od naszej kulinarnej fantazji - polecamy świeże zioła, czosnek, ostre papryczki.

 

Winegret pasuje nawet do owoców! Kliknij!

 

Dodatki, bo diabeł tkwi w szczegółach. Doskonałym dodatkiem do sałatek są prażone pestki - polecamy słonecznik, dynię isezam. Włosi często korzystają z prażonych orzeszków pinii, czy orzechów włoskich. Włoskie sałatki często wzbogacane są o grzanki, czy to drobne, takie jak my podajemy do zup, czy większe kromki. Chętnie też dodają do sałatek owoce morza -zwłaszcza krewetki - ryby, czy wędliny, jak np. szynkę parmeńską.

 

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Wędliny Szyneczka

Swojska wędlina - najlepsza. Aromatyczna i krucha. Marynata na 1,5kg mięsa (s...

Odsłon: 705

>60 min
3
30 min
14
60 min
4
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25