Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Według danych GUS, statystyczny Polak w ciągu miesiąca zjada ok. 28 kg jedzenia, z czego 8 kg stanowią tylko warzywa, spośród których 3 kg to same ziemniaki. Wniosek nasuwa się sam, mieszkańcy Polski kochają kartofle!

Fot. 123RF/Picsel

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki nie są tuczącymi warzywami. Może je jeść każdy, nawet osoby na diecie, jedynym warunkiem jest nie zestawianie ich z tuczącymi sosami czy tłustym mięsem. Kartofle, pyry, bulwy, niezależnie od nazwy, są znakomitym źródłem energii, błonnika, witamin i minerałów.

Główną zaletą ziemniaków jest to, że są lekkostrawne, dlatego można podawać je dzieciom już od szóstego miesiąca życia. Polecane są one również osobom starszym, mającym problemy z trawieniem oraz tym, którzy borykają się z niewydolnością nerek. Ziemniaki mają także zastosowanie w kosmetyce. Surowe są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, dlatego świetnie odżywią zmęczoną i poszarzałą skórę, zwłaszcza w okolicach oczu.

Odpowiedni rodzaj gwarantem sukcesu

Istnieje ponad 100 rodzajów ziemniaków, które można podzielić na trzy podstawowe typy: A, B i C oraz typy pośrednie: AB i BC. W zależności od potrawy jaką chcemy przygotować, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaka.

Po typ A, który charakteryzuje się małą zawartością skrobi i dużą twardością, sięgajmy jeśli planujemy ugotować zupę, upiec zapiekankę lub skomponować pyszną sałatkę. Ten rodzaj ziemniaka świetnie sprawdzi się również na grillu. Do typu A zaliczane są następujące odmiany: lord, agata, denra i ditta.

Typ B to ziemniaki uniwersalne, które nie rozgotowują się nadmiernie, ale są kruche. Idealnie nadają się do przygotowana kartaczy oraz frytek (smażone pozostawiają chrupiącą skórkę, ale miękki środek). Wybornie smakują prosto z wody, więc będą znakomitym dodatkiem do drugiego dania. W tej kategorii znajdziemy następujące odmiany: irys, sante i irga.

Typ C to tzw. mączyste kartofle. Zawierają dużo skrobi i po ugotowaniu stają się sypkie, dlatego polecane są do wyrobu wszelkiego rodzaju klusek, puree oraz babek. Do tej kategorii zaliczamy odmiany: bryza, gustaw, jutrzenka i rumpel.

Reklama

Ziemniaki Hasselback - niekwestionowany hit!

Ziemniaki z wody, puree czy frytki to klasyka, która gości na naszych stołach niemal codziennie. Dla amatorów tego warzywa nie jest to problem, jeśli jednak w waszym otoczeniu znajduje się ktoś, kto na samą myśl o kolejnym daniu z kartoflem w roli głównej kręci nosem, przygotujcie mu ziemniaki Hasselback. Jesteśmy pewni, że poprosi o dokładkę!

Ziemianki Hasselback po raz pierwszy podano w szwedzkiej restauracji około 200 lat temu. Od tamtego czasu potrawa ta jest serwowana właściwie w każdym lokalu gastronomicznym, a od niedawana także, święci triumfy w niemal każdym domu. Cienko ponacinany ziemniak po upieczeniu jest kremowy, a plasterki są chrupiące, jak czipsy - to właśnie sprawiło, że przepis stał się hitem!

Jak przygotować szwedzkie ziemniaki?

Aby ziemniaki Hasselback wyszły perfekcyjne potrzebne są odpowiednie kartofle (najlepiej sprawdzą się odmiany z typu B), bardzo długi i ostry nóż oraz duża drewniana łyżka.

Przygotowanie zaczynamy od dokładnego umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je za pomocą papierowego ręcznika. Tak przyszykowane kładziemy w zagłębieniu łyżki i nacinamy, uważajmy by nie przeciąć ziemniaka na pół. Plasterki powinny być cienkie na około 2 milimetry. Później wystarczy już tylko natrzeć je olejem, posypać ulubionymi przyprawami i zapiec w piekarniku.

Dokładne instrukcje, jak przyrządzić ziemniaki Haslleback znajdziecie w przepisach użytkowników serwisu. Jeśli, któryś przypadnie wam do gustu, nie zapomnijcie skomentować lub udostępnić.

1. Ziemniaczki po szwedzku Hasselback

Fot. patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Ziemniaki Hasselback

Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chude pyry z łychy vs ziemniaki hasselback

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ziemniaczki nacinane i pieczone

Fot. agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pieczone ziemniaki Hasselback z serem

Fot. mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Rolada kajmakowa

Rolada kajmakowa to pyszne miodowe ciasto o miękkiej konsystencji, a do tego...

Odsłon: 4522

60 min
10

Przepis dnia

Ciasta Orzechowa rozkosz

Smaczne , delikatne ciasto na świąteczny stół.

Odsłon: 1921

60 min
15
Desery Skandynawskie rozetki

Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...

Odsłon: 165

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

2
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

10
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5