Wojciech Gogoliński to dziennikarz, tłumacz, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Redaktor naczelny dwumięsiecznika "Wino", wybitny sommelier, konsultat ds. wina. Zajmuje się także szkoleniami dla pracowników firm winiarskich w zakresie: historii, degustacji, typologii i klasyfikacji wina.

REKLAMA

zeluchna: Jakie wino pan poleca .... ?? chodzi mi o te słodki bo tych kwasnych nie lubie
Wojciech Gogoliński: Wszystkie te wina, które Pani smakują, nie ma sensu opierać sie na radach specjalistów jeśli pija się wino kilka razy do roku - najlepsze jest to które smakuje.
Pan_Drucik: Witam Pana mam takie pytanie czy szeroko polecane drożdze winiarskie naprawde podniosa smak robionego wina?
Wojciech Gogoliński: Tak, mają tą zaletę że są wyselekcjonowane, dobrane do odpowiednich typów win i fermentują wino do odpowiedniej mocy.
Ben: Jak długo robi sie wino z ryżu ?. Mam na mysli warunki domowe.
Wojciech Gogoliński: Mniej więcej 2 tygodnie wystarczą, lecz powinien być to ryż dobrego gatunku.
Co_tam_w_NRD??: co sadzi pan o winach z panstw postkomunistycznych takich jak ruminia bulgaria moldawia czy wina kaukazkie oraz krymskie?
Wojciech Gogoliński: To trudna sprawa ponieważ nie jest tam ujednolicone prawo winiarskie, tak jak w UE, tutaj musimy opierać sie na konkretnych firmach których nazwy znamy niż na tym co jest napisane na etykiecie...
Klaudia40+: od czego tak naprawde za;ezy cena dobrego wina ?
Wojciech Gogoliński: To takie pytanie jak w przypadku innych produktów, jakość drogiego wina może być podobna do jakości tańszego, dlatego w mojej branży dokonuje się wielu poszukiwań.
Klaudia40+: czy uwarz Pan że dibre wino mozna sobie zrobic w warunkach domoch?
Wojciech Gogoliński: Można i to nawet bardzo dobre wino. Trzeba jednak trochę doświadczenia. Chodzi bardziej o praktykę niż wiedzę książkową.
Ale_Czad: Ile lat mialo najstarsze wino, któro Pan pił?
Wojciech Gogoliński: 1894 rocznik.
Co_tam_w_NRD??: dziendobry na poczatek chcialem zadac pytanie co ma wiekszy wplyw na jakosc wina dobre szczepy czy raczej produkcja?
Wojciech Gogoliński: Obie z nich są ważne, ale położyłbym nacisk na produkcję, zdrowe i dobrze uprawiane owoce są oczywiście równie ważne.
ToMoo_ON: moje pytanie brzmi - dlaczego polskie wina sa tak trudno dostepne.... wrocław sie rozwija, i okolice krosna tez....
Wojciech Gogoliński: Ponieważ te wina które trafiają do polskich sklepów pochodzą z winnic hobbystycznych, nie były winnicami towarowymi. Błąd był w prawodawstwie polskim, które uniemożliwiało ich sprzedaż, teraz to się zmienia i tych win będzie coraz więcej.
Aby zobaczyc całą relacje czata kliknij Tutaj!
Wojciech Gogoliński: Wszystkie te wina, które Pani smakują, nie ma sensu opierać sie na radach specjalistów jeśli pija się wino kilka razy do roku - najlepsze jest to które smakuje.
Pan_Drucik: Witam Pana mam takie pytanie czy szeroko polecane drożdze winiarskie naprawde podniosa smak robionego wina?
Wojciech Gogoliński: Tak, mają tą zaletę że są wyselekcjonowane, dobrane do odpowiednich typów win i fermentują wino do odpowiedniej mocy.
Ben: Jak długo robi sie wino z ryżu ?. Mam na mysli warunki domowe.
Wojciech Gogoliński: Mniej więcej 2 tygodnie wystarczą, lecz powinien być to ryż dobrego gatunku.
Co_tam_w_NRD??: co sadzi pan o winach z panstw postkomunistycznych takich jak ruminia bulgaria moldawia czy wina kaukazkie oraz krymskie?
Wojciech Gogoliński: To trudna sprawa ponieważ nie jest tam ujednolicone prawo winiarskie, tak jak w UE, tutaj musimy opierać sie na konkretnych firmach których nazwy znamy niż na tym co jest napisane na etykiecie...
Klaudia40+: od czego tak naprawde za;ezy cena dobrego wina ?
Wojciech Gogoliński: To takie pytanie jak w przypadku innych produktów, jakość drogiego wina może być podobna do jakości tańszego, dlatego w mojej branży dokonuje się wielu poszukiwań.
Klaudia40+: czy uwarz Pan że dibre wino mozna sobie zrobic w warunkach domoch?
Wojciech Gogoliński: Można i to nawet bardzo dobre wino. Trzeba jednak trochę doświadczenia. Chodzi bardziej o praktykę niż wiedzę książkową.
Ale_Czad: Ile lat mialo najstarsze wino, któro Pan pił?
Wojciech Gogoliński: 1894 rocznik.
Co_tam_w_NRD??: dziendobry na poczatek chcialem zadac pytanie co ma wiekszy wplyw na jakosc wina dobre szczepy czy raczej produkcja?
Wojciech Gogoliński: Obie z nich są ważne, ale położyłbym nacisk na produkcję, zdrowe i dobrze uprawiane owoce są oczywiście równie ważne.
ToMoo_ON: moje pytanie brzmi - dlaczego polskie wina sa tak trudno dostepne.... wrocław sie rozwija, i okolice krosna tez....
Wojciech Gogoliński: Ponieważ te wina które trafiają do polskich sklepów pochodzą z winnic hobbystycznych, nie były winnicami towarowymi. Błąd był w prawodawstwie polskim, które uniemożliwiało ich sprzedaż, teraz to się zmienia i tych win będzie coraz więcej.
Aby zobaczyc całą relacje czata kliknij Tutaj!
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy

4
Dania główne
marchewka zapiekana z serem
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1424
4
Dania główne
Frittata ze szparagami z airfryera
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
- Wielkanoc
- Do pracy
- Włoska
- Francuska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szparagi
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Ryby
- Przyprawy
Odsłon: 207
2

REKLAMA
