Zobacz jak na pytania internautów odpowiadał Wojciech Gogoliński!

Wojciech Gogoliński to dziennikarz, tłumacz, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Redaktor naczelny dwumięsiecznika "Wino", wybitny sommelier, konsultat ds. wina. Zajmuje się także szkoleniami dla pracowników firm winiarskich w zakresie: historii, degustacji, typologii i klasyfikacji wina.

zeluchna: Jakie wino pan poleca .... ?? chodzi mi o te słodki bo tych kwasnych nie lubie

Wojciech Gogoliński: Wszystkie te wina, które Pani smakują, nie ma sensu opierać sie na radach specjalistów jeśli pija się wino kilka razy do roku - najlepsze jest to które smakuje.

Pan_Drucik: Witam Pana mam takie pytanie czy szeroko polecane drożdze winiarskie naprawde podniosa smak robionego wina?

Wojciech Gogoliński: Tak, mają tą zaletę że są wyselekcjonowane, dobrane do odpowiednich typów win i fermentują wino do odpowiedniej mocy.

Ben: Jak długo robi sie wino z ryżu ?. Mam na mysli warunki domowe.

Wojciech Gogoliński: Mniej więcej 2 tygodnie wystarczą, lecz powinien być to ryż dobrego gatunku.

Co_tam_w_NRD??: co sadzi pan o winach z panstw postkomunistycznych takich jak ruminia bulgaria moldawia czy wina kaukazkie oraz krymskie?

Wojciech Gogoliński: To trudna sprawa ponieważ nie jest tam ujednolicone prawo winiarskie, tak jak w UE, tutaj musimy opierać sie na konkretnych firmach których nazwy znamy niż na tym co jest napisane na etykiecie...

Klaudia40+: od czego tak naprawde za;ezy cena dobrego wina ?

Wojciech Gogoliński: To takie pytanie jak w przypadku innych produktów, jakość drogiego wina może być podobna do jakości tańszego, dlatego w mojej branży dokonuje się wielu poszukiwań.

Klaudia40+: czy uwarz Pan że dibre wino mozna sobie zrobic w warunkach domoch?

Wojciech Gogoliński: Można i to nawet bardzo dobre wino. Trzeba jednak trochę doświadczenia. Chodzi bardziej o praktykę niż wiedzę książkową.

Ale_Czad: Ile lat mialo najstarsze wino, któro Pan pił?
Wojciech Gogoliński: 1894 rocznik.

Co_tam_w_NRD??: dziendobry na poczatek chcialem zadac pytanie co ma wiekszy wplyw na jakosc wina dobre szczepy czy raczej produkcja?

Wojciech Gogoliński: Obie z nich są ważne, ale położyłbym nacisk na produkcję, zdrowe i dobrze uprawiane owoce są oczywiście równie ważne.

ToMoo_ON: moje pytanie brzmi - dlaczego polskie wina sa tak trudno dostepne.... wrocław sie rozwija, i okolice krosna tez....

Wojciech Gogoliński: Ponieważ te wina które trafiają do polskich sklepów pochodzą z winnic hobbystycznych, nie były winnicami towarowymi. Błąd był w prawodawstwie polskim, które uniemożliwiało ich sprzedaż, teraz to się zmienia i tych win będzie coraz więcej.


Aby zobaczyc całą relacje czata kliknij Tutaj!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3