Artykuł z ekspozycją partnera
Lasagne z nadzieniem bolońskim
Składniki:
- 12 płatów lasagne
- 200 g sera mozzarella w plastrach
- 200 g sera żółtego Kasztelan Sierpc
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 700 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 400 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 650 ml mleka
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Siekamy drobno cebulę, rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek, chwilę później – pokrojony seler naciowy i startą marchewkę. Wrzucamy na patelnię mięso mielone i smażymy, aż zmieni kolor. Dolewamy wina i gotujemy na średnim ogniu 2-3 minuty. Następnie wlewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy i passatę, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu i pod przykryciem przez około dwie godziny, mieszając od czasu do czasu.
Do rondelka wrzucamy masło i ustawiamy go na mały ogień. Gdy zacznie się rozpuszczać, stopniowo dodajemy mąki, intensywnie mieszamy. Następnie dolewamy mleka. Cały czas mieszamy, by sos się nie zwarzył, gotujemy, aż zgęstnieje – powinien mieć gładką konsystencję. Na koniec doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Wlewamy na patelnię wodę, lekko solimy i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i zanurzamy w gorącej wodzie po 2-3 płaty makaronu lasagne. Gotujemy każdy po 60 sekund. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175°C. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy sosem beszamelowym, układamy pierwsze podgotowane płaty makaronu. Rozprowadzamy sos boloński i beszamelowy, posypujemy podartymi na kawałki serem żółtym i mozzarellą. Powtarzamy czynność, aż do wykorzystania wszystkich płatów makaronu. Górną warstwę posypujemy serem i polewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy lasagne do piekarnika, pieczemy 45 minut.
Naleśniki z serem i pieczarkami
Źródło: 123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 3,2 proc.
- ¾ szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 500 g pieczarek
- 300 g sera żółtego Kasztelan Sierpc
- 200 g szynki lub boczku
- 1 cebula
- Sól i pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Wlewamy do miski mleko i wodę, dodajemy jajek, zaczynamy miksować, w trakcie stopniowo dodajemy mąki i soli. Połączone składniki odstawiamy na kilka minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cienkie naleśniki.
Kroimy cebulę w kostkę, oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy obydwa składniki. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę lub boczek, smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Układamy na naleśniku plaster sera, nakładamy pieczarkowe nadzienie i składamy całość na pół, a potem jeszcze raz na pół. Uzyskane koperty smażymy z dwóch stron na patelni, aż ser się roztopi.
Zapiekanka z pieczarkami
Źródło: 123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 bagietka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g boczku
- 250 g żółtego sera Kasztelan Sierpc
- 5 pomidorków koktajlowych
- Szczypiorek
- Olej
- Pieprz i sól
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. To samo robimy z cebulą. Obydwa składniki smażymy na patelni, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie bagietkę przekrawamy wzdłuż i smarujemy koncentratem pomidorowym. Układamy na obydwu połówkach pieczarki z cebulą. Na wierzch kładziemy ser, na pierwszej połówce układamy pokrojony w paski boczek, na drugiej – plastry pomidorków. Wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 5 minut (aż bułka się przyrumieni, a ser roztopi). Gotową zapiekankę posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Zapiekanka dyniowa
Źródło: 123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 kg dyni piżmowej
- 200 g sera żółtego Kasztelan Sierpc
- 2 główki czosnku
- 2 cebule
- 20 g pestek dyni
- 1 pęczek pietruszki
- Oliwa
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy ją w dużą kostkę. Cebulę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy, aż się zeszkli. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Żaroodporne naczynie obficie polewamy oliwą. Główki czosnku przekrawamy wzdłuż na pół, nie obieramy ich, usuwamy jedynie twarde pędy. Układamy wszystkie składniki w naczyniu, doprawiamy pieprzem i solą, przykrywamy je plastrami sera, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez 45 minut, aż dynia będzie miękka.
Artykuł z ekspozycją partnera
Materiały promocyjne