Dania jednogarnkowe

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. To również czas, kiedy w lesie spotkać możemy tego pysznego grzyba o bardzo nietypowym kształcie i pysznym orzechowym smaku. Mowa tu o siedzuniu sosnowym, zwanym również szmaciakiem gałęzistym. Jak wygląda i jak można rozpoznać go w lesie? Co można zrobić z siedzunia sosnowego? Podpowiemy ci, czym charakteryzuje się ten niezwykły grzyb.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jednym przypomina morską gąbkę, drugim kojarzy się z kalafiorem. Jedno jest pewne, siedzuń sosnowy wyglądem nie przypomina klasycznego grzyba z kapeluszem i nóżką. Jakie właściwości idą za tym niecodziennym kształtem? Czy jeśli napotkasz go w lesie, warto włożyć go do koszyka? Jak smakuje i co można zrobić z siedzunia sosnowego? Okazuje się, że walory smakowe tego grzyba mogą cię pozytywnie zaskoczyć.

Sprawdź także: To nie piłka plażowa, ale grzyb. Jeden z największych grzybów na świecie rośnie w ogrodzie lub na łące

Siedzuń sosnowy – charakterystyka

Siedzunia sosnowego możesz znać pod różnymi nazwami, grzybiarze najczęściej mówią o nim: szmaciak gałęzisty, kalafior leśny, móżdżek, krowia morda lub kozia broda. Jak rozpoznać go w lesie? Grzyb ten ma gąbczastą strukturę, przypominającą nieco pofałdowane różyczki kalafiora, młode osobniki mają jasny, beżowo-żółty kolor. Z czasem ciemnieją, zmieniając barwę na brązową. Osiąga od pięciu do 20 centymetrów wysokości, natomiast jego szerokość oscyluje w granicach od sześciu do 30 centymetrów. Chociaż spotykano się już z większymi osobnikami, które przekraczały sześć kilogramów wagi. Jego miąższ ma elastyczną, nieco gumowatą strukturę. Zapach siedzunia sosnowego można określić jako słodkawy, lekko ostry, a nawet korzenny.

Siedzuń sosnowy – występowanie

Można spotkać go zarówno w lasach iglastych, jak i mieszanych, występuje od lipca do listopada. Siedzuń sosnowy lubi towarzystwo drzew iglastych – najbardziej świerków i sosen, dlatego często rośnie pomiędzy korzeniami drzew.

Siedzuń sosnowy – właściwości

Grzyb kryje w sobie cenne właściwości lecznicze, w jego składzie znajduje się β-glukan, ma również działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. β-glukan to związek, który uczestniczy w leczeniu chorób nowotworowych, wpływa na gojenia się ran, a także wspiera układ odpornościowy. Spożywanie siedzunia sosnowego jest również korzystne dla osób, które chorują na cukrzycę.

Co można zrobić z siedzunia sosnowego?

Grzyb ten nadaje się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Z siedzunia sosnowego możesz przyrządzić pyszną zupę, zamarynować go lub zrobić grzybowe flaczki. Jego korzenny, orzechowy smak na pewno przypadnie do gustu twoim domownikom. Należy jednak pamiętać, żeby przed rozpoczęciem gotowania, dokładnie oczyścić go z piasku. Co więcej, w jego gąbczastych fałdach i przestrzeniach swój dom często znajdują przeróżne owady. Warto zwrócić uwagę na to, by do jedzenia wybierać młode owocniki – te w jasnych kolorach. Jakie potrawy można przyrządzić z siedzunia sosnowego?

Zupa ze szmaciaka 

Wszyscy wielbiciele zupy grzybowej koniecznie muszą spróbować tej przygotowywanej z siedzunia sosnowego lub jak wolą inni ze szmaciaka gałęzistego. Do jej przygotowania, będziesz potrzebować: sporej wielkości okaz siedzunia sosnowego, marchewkę, pietruszkę, cebulę, trzy ziemniaki, 50 g masła, półtora łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki pieprzu.

Zacznij od dokładnego umycia i posiekania siedzunia. Następnie obierz marchew i pietruszkę, zetrzyj je na tarce. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozpuść masło, wrzuć wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków) i posiekanego grzyba, dodaj sól i przyprawy, chwilę podsmaż, aż masa będzie mieć złoty kolor. Dodaj litr wody i  ziemniaki, gotuj, aż zacznie wrzeć, a następnie zmniejsz ognień i gotuj jeszcze przez 20 minut. Gotowe! 

Flaczki z siedzunia sosnowego

Lubisz smak flaczków? A może przeszedłeś na dietę wegetariańską i szukasz bezmięsnych zamienników? Jeśli tak, to przepis na flaczki z siedzunia sosnowego będzie idealny dla ciebie. Przygotuj: duży okaz siedzunia sosnowego, pietruszkę, trzy marchewki, cebulę, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki oleju rzepakowego, pięć liści laurowych, osiem ziaren ziela angielskiego, dwie łyżki majeranku, pół łyżeczki pieprzu, łyżkę papryki słodkiej, szczyptę chili, 400 ml passaty pomidorowej, 600 ml wody.

Dokładnie oczyść i umyj siedzunia, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostce, podsmaż na oleju. Wszystkie warzywa włóż do garnka, dodaj wodę, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Do garnka włóż siedzunia sosnowego i gotuj przez 10 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę, paprykę, majeranek, wszystko dokładnie wymieszaj.

Siedzuń sosnowy panierowany

Grzyb ten świetnie nadaje się również do smażenia, będzie wyśmienicie smakował w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do przygotowania panierowanego siedzunia sosnowego, będziesz potrzebować: siedzunia sosnowego, jajka, mąki, bułki tartej, soli, pieprzu, masła i oleju rzepakowego.

Zacznij od dokładnego wypłukania grzyba, następnie osusz go i pokrój w dwucentymetrowe plastry. Grzyby obsyp mąką, obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju. Zdejmij grzyby z patelni, osusz na ręczniku papierowym, dodaj sól i pieprz. Gotowe!

Siedzuń sosnowy ze śmietaną

Siedzunia sosnowego możesz również przyrządzić w śmietanie. Doskonale podkreśli to jego orzechowy smak. Będziesz potrzebować: siedzunia sosnowego, trzy łyżki śmietany 30 procent, łyżkę masła, ząbek czosnku, sól i pieprz biały.

Dokładnie umytego siedzunia pokrój na mniejsze części. Zanurz go na około piętnaście sekund we wrzątku, po tym czasie wyjmij go z wody i osusz. Rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę masła, a następnie wrzuć grzyby. Smaż przez pięć minut cały, czas mieszając. Dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż kolejną minutę. Następnie dodaj śmietanę, łyżkę sosu sojowego, oraz pieprz i sól do smaku. Całość duś jeszcze przez kilka minut pod przykryciem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika »

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3425

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 185

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1432

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 28

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8