Kalendarz z nowymi przepisami Siostry Anastazji i Siostry Salomei

Siostra Anastazja i Siostra Salomea - niepowtarzalny duet smaków. Pierwsza czerpie to, co najlepsze, z polskiej kuchni, druga nie boi się inspirować cenioną na świecie dietą śródziemnomorską. Sprawdź ich kulinarne propozycje, a na Twoim stole w 2018 r. nuda na pewno nie zagości.

Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne.

Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

POTRAWKA WARZYWNA

Składniki:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 35 dag młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • 10 dag pomidorów koktajlowych
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na tłuszczu. Cukinie umyć i pokroić (ze skórką) w kostkę. Do pokrojonej cebuli zeszklonej na tłuszczu dodać cukinię, boczek, paprykę, chwilę podsmażyć i dodać niewielką ilość wody, wymieszać, przyprawić ziołami i doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok. 5-10 min, uważając by nie rozgotować warzyw. Pomidory osobno podsmażyć na patelni grillowej. Potrawkę podawać z dekoracyjnie ułożonymi podpieczonymi pomidorkami z ryżem, makaronem i dowolną surówką.

 

CIASTO MALINOWE Z PIANĄ BUDYNIOWĄ

Składniki:

  • 30 dag malin
  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i żółtka. Szybko zarobić ciasto na jednolitą, gładką masę, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez ok. 60 min. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce jedną część ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Piana budyniowa
Składniki:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 budynie malinowe
  • ¾ szklanki oleju

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, jednocześnie dosypując budynie. Pod koniec do masy wlać cienkim strumieniem olej i dalej ubijać, aż do utworzenia się jednolitej konsystencji.
Przygotowanie do pieczenia:
Na podpieczone i ostudzone ciasto rozprowadzić pianę budyniową, wyrównać brzegi i równomiernie na całej powierzchni ułożyć, lekko dociskając, maliny. Wierzch przykryć pozostałym, schłodzonym i startym na tarce ciastem. Całość przełożyć do nagrzanego piekarnika i upiec w temp. ok. 160 st. C przez 35-45 min.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 34

15 min
4
30 min
32
Ciasta truskawkowa kostka straciatella

...sezon truskawkowy rozpoczęty to i ciasto z galaretką i truskawkami musi by...

Odsłon: 6064

60 min
15
60 min
10

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2