Do góry

Bake off

Karpatka i wuzetka w Bake off Junior

Tym razem uczestnicy spróbują przygotować znakomite wuzetki i karpatki w postaci eklerki. Czy wszyscy poradzą sobie z tymi wypiekami? Oglądajcie ich zmagania o 15:15 w TVP2!

Mali cukiernicy w poprzednim odcinku, w konkurencji technicznej zmierzyli się z bardzo trudnym, jak się okazało zadaniem. W menu bowiem zagościła tarta z warzywami. Jurorzy podzielili uczestników na dwie grupy: ogórków i pomidorów. Dzieci z drużyny ogórków musiały przygotować tatrę według przepisu Krzysztofa Ilnickiego (z nadzieniem na bazie sera pleśniowego), pomidory zaś, piekły bazując na recepturze Michała Brysia (tartę z nadzieniem z żółtego sera).

Największym problemem okazało się wyrobienie spodu do tarty. Juniorzy nie przeczytali dokładnie przepisów i dodali zbyt dużą ilość wody. Pomyłka ta spowodowała, że u części z nich ciasto było zbyt rzadkie i nie upiekło się właściwie.

Najlepiej z zadaniem poradziła sobie Julka i Ania, ich tarty były najbliższe ideału.

Kolejnym wyzwaniem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie autorskich wypieków: marchewkowych babeczek, udekorowanych postaciami z ulubionych bajek.

Po podsumowaniu obu konkurencji, jurorzy zadecydowali, że tytuł Gwiazdy Wypieków tygodnia otrzyma Gosia, za perfekcję i smak przygotowanych przez siebie dań. Na szczęście w tym odcinku nikt nie opuścił programu.

Poznaj przepis na ratę warzywną Michała Brysia. Kliknij >>

Co wydarzy się w najbliższym odcinku?

Uczestnicy pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior" wyruszą w cukierniczą podróż warszawską trasą W-Z. Zadaniem będzie przygotowanie wuzetki. Deser musi składać się kolejno z biszkoptu - kakaowego i czekoladowego, własnoręcznie wykonanego dżemu, bitej śmietany oraz pomady czekoladowej. Polskie wuzetkowe tiramisu musi być zrobione w szklanym pucharku.

Kolejne zadanie to upieczenie karpatki w postaci eklerki z trzema wierzchołkami. To wszystko polane białym lukrem, posypane cukrem pudrem. Najważniejsze będzie wnętrze eklerki - śnieżnobiały krem powinien posiadać kremową, delikatną konsystencję.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń