Ewa_Gotuje

Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Co teraz zagości w kuchni Polaków?

Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado.

Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

Fiolet na naszym talerzu

Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i warzyw. Teraz kiedy ich spożywanie weszło w nawyk, warto zgodnie z zaleceniami ekspertów, wprowadzić do swojej kuchni też odrobinę koloru fioletowego w postaci jagód acai czy jagód maqui od Purella Superfoods. Produkty te działają korzystnie na układ krążenia, a także wykazują właściwości przeciwzapalne. „Fioletowe dary natury" z uwagi na ogromną ilość antyoksydantów wpływają na opóźnienie procesów starzenia organizmu, a zawarty w nich błonnik, reguluje procesy metaboliczne, przyczyniając się do efektu zmniejszenia masy ciała. To również doskonały dodatek do deserów czy jogurtów. Zarówno jagody acai jak i maqui mają najwyższą wartość ORAC (pochłanianie rodników tlenu) wśród wszystkich produktów roślinnych. Maqui ma też 22 razy więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona. Jagody te warto dodawać do porannych smoothie, owsianek czy musów. Dzięki temu nasze codzienne śniadania będą pyszne i zdrowe.

Afrykańskie drzewo Bogów

Niewątpliwie symbolem Afryki jest baobab - długowieczne drzewo odporne na działanie wysokich temperatur. Rośnie na preriach i sawannach w regionie Sahelian w środkowej Afryce, a także w zachodniej części Madagaskaru na terenach bardzo gorących i suchych. Baobab osiąga do 25 metrów wysokości, a jego pień może mieć nawet 10 metrów średnicy. Ze względu na kształt korony drzewa, która przypomina rozłożone korzenie, w afrykańskich dialektach nazywany jest „odwróconym drzewem". Jeśli do tej pory baobab kojarzył nam się tylko ze Stasiem i Nel, czyli szkolną lekturą „W pustyni i w puszczy", warto poznać również jego prozdrowotne właściwości. To prawdziwy rekordzista, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów, który już wkrótce wkroczy do polskiej kuchni. Jego owoce mają aż 10 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 6 razy tyle potasu co banan oraz 5 razy więcej magnezu niż avocado. Ponadto charakteryzuje się wysokim potencjałem przeciwutleniającym (blisko 40-krotnie wyższym od pomarańczy i 6-krotnie wyższym od jagód). Nikogo więc nie powinien dziwić fakt, że dołączył do zacnego grona superfoodów. Korzyści z jego stosowania jest mnóstwo. W wersji sproszkowanej od Purelli stanowi świetne źródło antyoksydantów oraz błonnika. Produkt jest bogaty w prebiotyk, a także witaminę C, dzięki czemu wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. W kuchni można go łączyć z owocami i warzywami, np. stosować do koktajli, sałatek, wypieków czy owsianek.

Dary Ameryki Południowej

Kuchnia Ameryki Południowej coraz śmielej wkracza na polskie stoły, a wraz z nią produkty charakterystyczne dla poszczególnych regionów. Na uwagę zasługują tu m.in. jagody camu camu od Purella Superfoods, które posiadają do 50 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Nie dziwi więc fakt, że owoce te wykorzystywane są w leczeniu grypy lub przeziębienia. Owoce camu camu idealnie będą pasować do orzeźwiającego smoothie. Dla zachowania odpowiedniej odporności organizmu przez cały rok należy warto pić napoje z camu camu każdego dnia. Innym cennym produktem, pochodzącym z Peru jest maca - najwyżej rosnąca na świecie roślina przeznaczona do spożycia, nazywana peruwiańskim żeń-szeniem oraz Skarbem Inków - Darem od Bogów. Jest ona bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E, sole mineralne i minerały: żelazo, potas, magnez. Ponadto maca ma wysoką wartość odżywczą, a także zwiększa witalność i libido. Polecana jest osobom starszym, rekonwalescentom, osobom posiadającym stresującą pracę, a także mającym stany depresyjne. Co ciekawe - maca znajduje się w diecie przygotowywanej przez NASA dla astronautów, a także wykorzystywana jest przez himalaistów, aby zwiększyć pojemność tlenową krwi. Można dodawać ją do napojów np. kawy - popularność zyskuje zwłaszcza mokka z odrobiną superfoodów.

Superfoody ważne dla zdrowia

W celu dostarczenia organizmowi wszystkich składników odżywczych i mineralnych, a także witamin niezbędne jest stosowanie urozmaiconej diety, czyli takiej która zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych - tłumaczy Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny i ekspert marki Purella Superfoods. - Superfoods to produkty spożywcze, które koncentrują w sobie duże dawki poszczególnych witamin, minerałów czy antyoksydantów. Wszystkie te składniki wchłaniają się do organizmu lepiej z naturalnego pożywienia niż z suplementów diety. Dlatego też superfoody polecane są jako uzupełnienie zdrowej diety.

Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni, łączyć z owocami, warzywami, rybami czy mięsem. Dzięki temu wyrobimy w sobie zdrowy nawyk ich stosowania. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133312

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3909

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3