Do góry

Newsy

Kokosowy poradnik

W języku malajskim kokos znany jest pod nazwą „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, natomiast na Filipinach nazywany jest „drzewem życia”. Czy kokos faktycznie jest taki wyjątkowy?

Co daje nam orzech kokosowy?   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Kokos, nazywany także orzechem kokosowym, jest owocem palmy kokosowej, pochodzącej prawdopodobnie z terenów południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Północnej. Palma kokosowa jest drzewem, które zazwyczaj rośnie do wysokości 30 metrów. Obradza w 50 do 80 orzechów kokosowych w roku i jest w stanie żyć nawet do 80 lat. Jeden orzech kokosowy dojrzewa przez około rok, ma długość około 25 cm oraz wagę do 8 kg.

 

Domowe rafaello. Kliknij!

Klasyczne kokosanki. Kliknij!

domowe rafaello

kokosanki klasyczne

 

Kokos, aby nadawał się do spożycia, musi mieć w sobie wodę kokosową - jeżeli jej nie ma, to jądro kokosa jest niejadalne. Nie należy mylić naturalnej wody kokosowej z mleczkiem kokosowym. Woda występuje naturalnie w środku młodego (5-7-miesięcznego) kokosa, jest przezroczysta lub lekko biaława i mętna. Z czasem robi się coraz gęstsza. Mleczko pozyskuje się z miąższu już dojrzałych kokosów - zalewa się miąższ gorącą wodą i odcedza przez gazę. Mleczko jest gęste, tłuste i całkowicie białe.


Jak rozłupać kokosa?

Aby rozłupać kokosa, najpierw należy wylać z niego wodę kokosową, która jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. W tym celu otwieramy jedną z trzech dziurek znajdujących się na orzechu i wylewamy zawartość do miseczki. Następnie owijamy kokosa ręcznikiem, kładziemy go na podłodze i uderzamy w niego mocno młotkiem. Inną metodą otwierania kokosa jest włożenie go na chwilę do rozgrzanego piekarnika i uderzanie dopiero po tym – po obróbce termicznej łatwiej pęka.

dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Co nam daje kokos?

Miąższ kokosowy ma mięsistą strukturę w białym kolorze. Otrzymuje się z niego tzw. koprę, czyli wysuszony miąższ, w którego skład wchodzi 70 proc. tłuszczu, 14 proc. cukru i około 7 proc. białka. Tłuszcze zawarte w miąższu kokosowym są łatwo trawione i przyswajane przez organizm. To samo dotyczy tłuszczów z mleczka kokosowego, które pochodzą właśnie z miąższu.

Woda kokosowa znajdująca się we wnętrzu młodego orzecha jest jednym z najzdrowszych źródeł elektrolitów. Jest bogata w potas, usprawnia funkcjonowanie nerek i rozpuszcza kamienie nerkowe, pomaga w zaparciach i problemach trawiennych, zapobiega tworzeniu się skrzepów we krwi oraz wspiera rozwój przyjaznych bakterii w jelitach. Poleca się ją rekonwalescentom i sportowcom, a także osobom odchudzającym się. Świetnie gasi pragnienie.

kokos

Woda kokosowa jest przezroczysta i nie zawiera tłuszczu.   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Olej kokosowy
powstaje przez tłoczenie i rozgrzanie wysuszonego miąższu, czyli kopry, lub ze śmietanki zbierającej się na powierzchni mleczka kokosowego. Olej ten pomaga w gojeniu się ran, przyspiesza proces tworzenia się skóry na ranach oraz stymuluje rozrost włókien kolagenowych w regenerowanej tkance. Dodatkowo jest świetną ochroną przed promieniami UV. Można go stosować na różne wypryski i podrażnienia skóry. Jest idealny dla kobiet karmiących piersią – pomaga w produkcji mleka i dodatkowo niemowlaki, których mamy mają dietę wzbogaconą o olej kokosowy, są bardziej odporne na infekcje.

 

Kokosowy indyk. Kliknij!

Kokosowy ryż. Kliknij!

kokosowy indyk

kokosowy ryż

 

Jak go wykorzystać w kuchni?

W kuchni najchętniej używa się kopry, czyli wysuszonego miąższu kokosa. Koprę oczyszcza się i rozdrabnia, dzięki czemu powstają wiórki kokosowe dostępne w sklepach. Znajdują zastosowanie przy pieczeniu ciast, ciasteczek, babeczek, muffinek i deserów.

Świeży miąższ kokosa starty na tarce można dodać do zup, pikantnych potraw z ryżem, sosów i do potraw curry. Można go również wykorzystać przy robieniu panierek do mięs i ryb.

 

Ciasto kokosowe z miodem. Kliknij!

Pijany kokos. Kliknij!

ciasto kokosowe z miodem

pijany kokos

 

W Tajlandii, tradycyjne curry jest robione na bazie mleczka kokosowego. Woda kokosowa po fermentacji to z kolei baza znanego na Filipinach deseru nata de coco.


7 zaskakujących właściwości kokosa. Kliknij!

kokos

Zobacz też: 7 zaskakujących właściwości grejpfrutaJak wyhodować awokado z pestki

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ar3k 16 lipca 2014 Lepszym sposobem na rozłupanie kokosa jest uderzanie go tępą stroną ostrza dużego noża po obwodzie, jednocześnie obracając kokosa w dłoni. Po kilku- kilkunastu takich uderzeniach skorupa pęka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń