Rozstrzygnięcie konkursu: Zachwyć nas przepisem na piknikową przekąskę i wygraj słodkie nagrody!

Już wiemy, jakie przekąski szykujecie dla siebie i swoich bliskich na piknikowe wypady za miasto.

"Proponuję najlepsze drożdżowe bułeczki „maxi owoc"!
Są idealne na piknikową przekąskę.
Zawsze się sprawdzają i wszystkich zachwycają :)
Polecam z całego serca.
Pyszne i takie urocze!
Składniki
Ciasto
- 240 g mąki pszennej;
- 7 g suchych drożdży;
- 1/2 szklanki letniego mleka;
- 2 jajka;
- 60 g drobnego cukru;
- 50 g roztopionego masła;
- 16 g cukru wanilinowego.
Dodatkowo
- owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 małe jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek.
Kruszonka
- 1 łyżka roztopionego masła;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 2 krople ekstraktu waniliowego;
- 1 łyżka mąki.

Przygotowanie
Mąkę połącz z drożdżami, dodaj pozostałe składniki ciasta, a na końcu letnie roztopione masło. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się elastyczne (w razie konieczności delikatnie podsyp mąką). Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw, aby ciasto podwoiło objętości, na około godzinę.
Owoce umyj i zostaw do osuszenia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze chwileczkę wyrób, następnie podziel na kilka równych części np. 10. Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, delikatnie ją spłaszcz, na środku układaj obtoczone w mące ziemniaczanej owoce, zlep brzegi ciasta i ponownie zrób kulkę.
Tak przygotowane bułeczki możesz piec na dużej blaszce na papierze lub w wysmarowanej masłem i oprószonej kaszką manną formie do muffinek. Bułeczki układaj łączeniem do dołu i ponownie zostaw na około pół godziny przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę. W małym rondelku roztop 1 łyżkę masła i zostaw do ostygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wyrabiaj do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodaj więcej mąki.
Wyrośnięte babeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posyp kruszonką.
Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C."

1 2 3 4 5
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 307

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0