Rozstrzygnięcie konkursu: Zachwyć nas przepisem na piknikową przekąskę i wygraj słodkie nagrody!

Już wiemy, jakie przekąski szykujecie dla siebie i swoich bliskich na piknikowe wypady za miasto.


Nadziane misie
"Smaczne i puszyste misie z nadzieniem z sera białego. Oczywiście nadzienie można zmieniać np. z masą orzechową, czekoladę czy z owocami. Delikatne ciasto drożdżowe, które jest świeże przed kilka dni. Jedno jest pewne ... nie tylko dzieci się skuszą na misia z niespodzianką.
• Ciasto:
• 500g mąki
• 2 jajka
• 50g drożdży
• 125g margaryny
• 0,5 szklanki cukru
• 200 ml mleka letniego
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• Masa serowa:
• 300g sera
• 1 jajko
• 2 łyżki budyniu śmietankowego
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• 3g margaryny rozpuszczonej
• goździki, bądź też rodzynki
• białko jaja

Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzone masło. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodając po łyżce sera. Następnie dodajemy budyń i rozpuszczoną letnią margarynę. Chwilkę miksujemy. Wyrośnięte ciasto przerobić. Podzielić na dwie części. Jedną cześć rozwałkować na ok 2 mm. i za pomocą szklanki powycinać koła. Na jeden kawałek ciasta nakładamy łyżkę sera i sklejamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Z pozostałego ciasta wycinamy kieliszkiem koła a następnie przecinamy je na pół i otrzymujemy uszy. Kilka zostawiamy na nosem, lekko je spłaszczamy i za pomocą noża wycinamy usta. Gotowe podrośnięte bułeczki układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i smarujemy białkiem. Za pomocą białka doklejamy uszka i nosek. Wbijamy goździki lub rodzynki jako oczy i umieszczamy w piekarniku na ok 20 min w temp. 180'C. Smacznego !!


* Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk."

Zobacz zwycięski przepis Pani Julianny. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 42

30 min
2
15 min
1
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 23

15 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25