Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Czwarty tydzień konkursu za nami! Przedstawiamy przepisy szczęśliwych zwycięzców.

Przepis Pani Lidii J. ze Środy - Śląskiej

Potrzebne będą:

200g makaronu Penne Rigate Barilla
100 g pomidorków koktajlowych
1 mozarella
Pesto:
1 pęczek listków bazylii
2 łyżki parmezanu
3 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzeszki piniowe prażymy na gorącej patelni. Następnie przekładamy je do blendera wraz z listkami bazylii, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i parmezanem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy aldente w osolonej wodzie makaron Penne Rigate Barilla. Ugotowany makaron łączymy z sosem pesto i przekładamy go do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i mozarellę. Tak przygotowany makaron zapiekamy ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podajemy gorący dekorując koperkiem. Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Doroty D. z Piaseczna, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka z majonezem

Prostą babka z dodatkiem majonezu. Idealna na Wielkanoc.

Odsłon: 451

30 min
2
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 678611

60 min
1139
Ciasta Ciasto Battenberg

Ciasto Battenberg jest bardzo popularne w Wielkiej Brytanii. Nazwa wywodzi si...

Odsłon: 2679

60 min
2
Sałatki Sałatka jarzynowa na szybko

Zostało nam trochę ugotowanych warzyw z rosołu, możemy szybciutko pokroić je,...

Odsłon: 632

30 min
2