Czwarty tydzień konkursu za nami! Przedstawiamy przepisy szczęśliwych zwycięzców.

Przepis Pani Lidii J. ze Środy - Śląskiej

Potrzebne będą:

200g makaronu Penne Rigate Barilla
100 g pomidorków koktajlowych
1 mozarella
Pesto:
1 pęczek listków bazylii
2 łyżki parmezanu
3 łyżki orzeszków piniowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzeszki piniowe prażymy na gorącej patelni. Następnie przekładamy je do blendera wraz z listkami bazylii, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i parmezanem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy aldente w osolonej wodzie makaron Penne Rigate Barilla. Ugotowany makaron łączymy z sosem pesto i przekładamy go do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i mozarellę. Tak przygotowany makaron zapiekamy ok 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podajemy gorący dekorując koperkiem. Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Doroty D. z Piaseczna, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na g...

Odsłon: 81

15 min
1
Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

Odsłon: 698

30 min
6