Potrzebne będą:
250g makaronu Fidelini Barilla
szklanka grzybów suszonych lub świeżych np. maślak, podgrzybek
1/3 szklanki śmietany 36 %
1 kostka rosołowa
barwnik spożywczy dowolnego koloru
zioła prowansalskie
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwka, feta oraz ząbek czosnku do dekoracji twarzy królowej
Sposób przygotowania:
Grzyby wsypać do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż zmiękną czyli ok. 25 minut. Wylać połowę wody z garnka, a do reszty dodać pokruszoną kostkę rosołową, zioła i sól z pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut. Na koniec dodać śmietankę, posiekaną pietruszkę i gotować przez 5 minut. Gotowy sos wymieszać i odstawić. Do innego garnka wlać wodę i zabarwić barwnikiem aby uzyskać intensywny kolor potem ugotować w nim makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić i wyłożyć na talerz w półkolu pod nim wyłożyć sos w kształcie koła jako twarz. Na sosie ułożyć przeciętą oliwkę, która będzie służyć za oczy królowej, kawałek fety który będzie nosem oraz ząbek czosnku jako usta. Można też ułożyć kilka makaronów ''kolanek'' w kształcie korony.
Zobacz zwycięski przepis Pani Lucyna G. z Katowic, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!