Sprawdzone przepisy na grilla

Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Makaronowa królowa z sosem grzybowo-ziołowym

Potrzebne będą:

250g makaronu Fidelini Barilla
szklanka grzybów suszonych lub świeżych np. maślak, podgrzybek
1/3 szklanki śmietany 36 %
1 kostka rosołowa
barwnik spożywczy dowolnego koloru
zioła prowansalskie
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwka, feta oraz ząbek czosnku do dekoracji twarzy królowej

Sposób przygotowania:

Grzyby wsypać do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż zmiękną czyli ok. 25 minut. Wylać połowę wody z garnka, a do reszty dodać pokruszoną kostkę rosołową, zioła i sól z pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut. Na koniec dodać śmietankę, posiekaną pietruszkę i gotować przez 5 minut. Gotowy sos wymieszać i odstawić. Do innego garnka wlać wodę i zabarwić barwnikiem aby uzyskać intensywny kolor potem ugotować w nim makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić i wyłożyć na talerz w półkolu pod nim wyłożyć sos w kształcie koła jako twarz. Na sosie ułożyć przeciętą oliwkę, która będzie służyć za oczy królowej, kawałek fety który będzie nosem oraz ząbek czosnku jako usta. Można też ułożyć kilka makaronów ''kolanek'' w kształcie korony.

Zobacz zwycięski przepis Pani Lucyna G. z Katowic, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Keks

Jest szybki do przygotowania i można go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota....

Odsłon: 163

60 min
3
Ciasta Ciasto Malaga bez pieczenia

Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...

Odsłon: 598

15 min
7