Sezon na dynię

Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Makaronowa królowa z sosem grzybowo-ziołowym

Potrzebne będą:

250g makaronu Fidelini Barilla
szklanka grzybów suszonych lub świeżych np. maślak, podgrzybek
1/3 szklanki śmietany 36 %
1 kostka rosołowa
barwnik spożywczy dowolnego koloru
zioła prowansalskie
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwka, feta oraz ząbek czosnku do dekoracji twarzy królowej

Sposób przygotowania:

Grzyby wsypać do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż zmiękną czyli ok. 25 minut. Wylać połowę wody z garnka, a do reszty dodać pokruszoną kostkę rosołową, zioła i sól z pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut. Na koniec dodać śmietankę, posiekaną pietruszkę i gotować przez 5 minut. Gotowy sos wymieszać i odstawić. Do innego garnka wlać wodę i zabarwić barwnikiem aby uzyskać intensywny kolor potem ugotować w nim makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić i wyłożyć na talerz w półkolu pod nim wyłożyć sos w kształcie koła jako twarz. Na sosie ułożyć przeciętą oliwkę, która będzie służyć za oczy królowej, kawałek fety który będzie nosem oraz ząbek czosnku jako usta. Można też ułożyć kilka makaronów ''kolanek'' w kształcie korony.

Zobacz zwycięski przepis Pani Lucyna G. z Katowic, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 121

30 min
2
>60 min
75
Desery Najlepsze rogaliki

To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...

Odsłon: 35959

60 min
45
Śniadania Pikantny serek śmietankowo - ziołowy

Przepis na ten serek jest prosty i szybki, a serek pyszny. Możemy go przygoto...

Odsłon: 977

15 min
10