Wyłoniliśmy laureatów VI tygodnia konkursu!

Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Makaronowa królowa z sosem grzybowo-ziołowym

Potrzebne będą:

250g makaronu Fidelini Barilla
szklanka grzybów suszonych lub świeżych np. maślak, podgrzybek
1/3 szklanki śmietany 36 %
1 kostka rosołowa
barwnik spożywczy dowolnego koloru
zioła prowansalskie
sól
pieprz
natka pietruszki
oliwka, feta oraz ząbek czosnku do dekoracji twarzy królowej

Sposób przygotowania:

Grzyby wsypać do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu aż zmiękną czyli ok. 25 minut. Wylać połowę wody z garnka, a do reszty dodać pokruszoną kostkę rosołową, zioła i sól z pieprzem. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 20-25 minut. Na koniec dodać śmietankę, posiekaną pietruszkę i gotować przez 5 minut. Gotowy sos wymieszać i odstawić. Do innego garnka wlać wodę i zabarwić barwnikiem aby uzyskać intensywny kolor potem ugotować w nim makaron według instrukcji na opakowaniu. Makaron odcedzić i wyłożyć na talerz w półkolu pod nim wyłożyć sos w kształcie koła jako twarz. Na sosie ułożyć przeciętą oliwkę, która będzie służyć za oczy królowej, kawałek fety który będzie nosem oraz ząbek czosnku jako usta. Można też ułożyć kilka makaronów ''kolanek'' w kształcie korony.

Zobacz zwycięski przepis Pani Lucyna G. z Katowic, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 2784

60 min
10
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 511

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1