Poznajcie zwycięzców kolejnego tygodnia konkursu z Barillą. Przypominamy, że wybór Laureata Nagrody głównej nastąpi w przyszłym tygodniu.

Spaghetti Barilla z pulpetami w sosie pomidorowym


PRODUKTY:

- pół opakowania makaronu spaghetti Barilla;
- 1 puszka pomidorów w zalewie;
- 50 dkg mięsa mielonego;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała czerstwa bułka;
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- olej do smażenia;
- pół szklanki bulionu;
- 3 łyżki śmietany;
- listki bazylii;
- sól i pieprz do smaku;
- chili do smaku;
- parmezan.

WYKONANIE:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, wg instrukcji podanej na opakowaniu. Bułkę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie. W miseczce połączyć mięso z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną lub startą cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszać, tak, aby powstała jednolita masa i uformować pulpety. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć je z dwóch stron. Następnie zalać je bulionem oraz pomidorami i dusić kilka minut. Na końcu dodać śmietanę i około dwóch łyżek startego sera, a także kilka posiekanych listków bazylii. Całość połączyć z makaronem Barilla i podawać.

1 2 3 4 5
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

Odsłon: 8485

>60 min
12
Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 14047

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 937

30 min
5