PRODUKTY:
- pół opakowania makaronu spaghetti Barilla;
- 1 puszka pomidorów w zalewie;
- 50 dkg mięsa mielonego;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała czerstwa bułka;
- 1 cebula;
- 1 jajko;
- olej do smażenia;
- pół szklanki bulionu;
- 3 łyżki śmietany;
- listki bazylii;
- sól i pieprz do smaku;
- chili do smaku;
- parmezan.
WYKONANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, wg instrukcji podanej na opakowaniu. Bułkę namoczyć w letniej przegotowanej wodzie. W miseczce połączyć mięso z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną lub startą cebulą i czosnkiem oraz przyprawami. Całość dokładnie wymieszać, tak, aby powstała jednolita masa i uformować pulpety. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć je z dwóch stron. Następnie zalać je bulionem oraz pomidorami i dusić kilka minut. Na końcu dodać śmietanę i około dwóch łyżek startego sera, a także kilka posiekanych listków bazylii. Całość połączyć z makaronem Barilla i podawać.