Przepis Pani Lucyny G. z Katowic
Potrzebne będą:
2 czerwone papryki,
2 duże pomidory,
250g makaronu spaghetti Barilla,
1 jajko, 150g żółtego sera,
sól, pieprz, bazylia suszona,
kilka listków świeżej bazylii,
łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, zmodyfikowałam go jedynie troszeczkę.
Umyte papryki pokroiłam w paski i poddusiłam na 1 łyżce oliwy,dodałam obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory.Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i bazylią.Całość dusiłam około 7 minut.Ugotowałam makaron Barilla wg przepisu na opakowaniu.Pomidory z papryką przełożyłam do naczynia żaroodpornego,na nich ułożyłam makaron spaghetti zwinięty w formie gniazda.Do środka gniazdka wbiłam całe jajko i całość posypałam startym żółtym serem.Zapiekałam w piekarniku w 180st. przez 25 minut.
Zobacz zwycięski przepis Pani Emila D. z Krakowa, za który otrzymał zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!