Nalewki lecznicze

Domowe nalewki, jakimi nasze prababcie leczyły wszelkie dolegliwości, powracają w wielkim stylu na do naszych spiżarni, apteczek i na stoły.

I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną medycyną, ziołolecznictwem i właściwościami roślin, z których przyrządza się lecznicze mikstury. To naprawdę zdrowa lektura!

Przepis na nalewkę agrestową

 


1/2 kg owoców lekko zmiażdżyć, włożyć do naczynia i zalać 1/2 l 70% alkoholu. Dodać syrop z 25 dag cukru i 1/2 l wody, 1/2 laski wanilii (nie cukru wanilinowego) i kawałek korzenia imbiru (20-30 g). Naczynie szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. Następnie zlać płyn znad owoców, a owoce wycisnąć i po przefiltrowaniu połączyć z poprzednio uzyskanym wyciągiem. Zlać do butelek.

Stosowanie: 1 łyżka stołowa rano i wieczorem.

Agrest (Ribes uva-crispa)

Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco,są nieodzownym składnikiem diet odchudzających - 100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu.

Właściwości lecznicze: Nalewka z agrestu ma zastosowanie jako środek wzmacniający w stanach wyczerpania fizycznego oraz środek przeciwgorączkowy przy infekcjach.


Seria: Dobra Kuchnia
Tekst: Łukasz Fiedoruk
Oprawa: twarda
Format: 165 x 240 mm
Liczba stron: 144
ISBN: 978-83-63559-03-8
Cena detaliczna: 24,95 zł

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 82

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 41

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25