I bardzo dobrze, z jednym jednakże zastrzeżeniem: przy sporządzaniu wyciągów, nalewów czy nalewek "dla zdrowotności", które oprócz walorów smakowych mają też działanie lecznicze i wzmacniające, obowiązują pewne zasady. Autor książki radzi, jak je przygotowywać, przechowywać i stosować, a między receptury wplata mnóstwo ciekawostek związanych z dawną medycyną, ziołolecznictwem i właściwościami roślin, z których przyrządza się lecznicze mikstury. To naprawdę zdrowa lektura!
Przepis na nalewkę agrestową
1/2 kg owoców lekko zmiażdżyć, włożyć do naczynia i zalać 1/2 l 70% alkoholu. Dodać syrop z 25 dag cukru i 1/2 l wody, 1/2 laski wanilii (nie cukru wanilinowego) i kawałek korzenia imbiru (20-30 g). Naczynie szczelnie zamknąć i macerować przez tydzień w ciepłym, ale nienasłonecznionym miejscu. Następnie zlać płyn znad owoców, a owoce wycisnąć i po przefiltrowaniu połączyć z poprzednio uzyskanym wyciągiem. Zlać do butelek.
Stosowanie: 1 łyżka stołowa rano i wieczorem.
Agrest (Ribes uva-crispa)
Owoce agrestu zawierają pektyny, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, PP i A. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco,są nieodzownym składnikiem diet odchudzających - 100 g owocu zawiera 41 kalorii i 0,2 g tłuszczu.
Właściwości lecznicze: Nalewka z agrestu ma zastosowanie jako środek wzmacniający w stanach wyczerpania fizycznego oraz środek przeciwgorączkowy przy infekcjach.
Seria: Dobra Kuchnia
Tekst: Łukasz Fiedoruk
Oprawa: twarda
Format: 165 x 240 mm
Liczba stron: 144
ISBN: 978-83-63559-03-8
Cena detaliczna: 24,95 zł