Okupacja od kuchni - kobieca sztuka przetrwania

Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.

 

W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.

To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.

Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!

Co Polacy jedli w czasie okupacji?

Tort z fasoli

  • 20 dag fasoli
  • 3 jaja
  • 20 dag cukru
  • 6 kropel laurowych

Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, odcedzić i nieco odparować. Przetrzeć fasolę przez sitko lub zmielić w maszynce. Rozbić jajka, białka oddzielając od żółtek. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać fasolę oraz krople laurowe. Dokładnie wymieszać. Osobno ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą fasolową, uważając, by piana nie opadła. Całość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i upiec. W smaku ciasto powinno przypominać tort kasztanowy (z purée z kasztanów jadalnych). Można też upiec wersję migdałową, zastępując krople laurowe aromatem migdałowym (przepis na podstawie książki Elżbiety Kiewnarskiej 100 potraw oszczędnościowych doby dzisiejszej, Warszawa 1941).

Budyń z kapusty

  • główka białej kapusty
  • cebula
  • masło
  • 4 jajka
  • ½ słodkiej śmietanki
  • bułka tarta
  • cukier

Kapustę pokroić w kawałki i gotować w słonej wodzie. Wyjąć, odcisnąć i drobniutko posiekać, a następnie podsmażyć razem z cebulką. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć w misce, dodając po jednym żółtku. Białka ubić na sztywną pianę. Do kapusty wlać śmietankę, dodać cztery łyżki bułki tartej, łyżeczkę cukru, sól do smaku, utarte masło z żółtkami i pianę. Wszystko razem wymieszać i włożyć do foremki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Gotować w kąpieli wodnej godzinę (przepis na podstawie książki Z. Piechowej 60 potraw z kapusty, Kraków 1940).

Rzepa duszona w karmelowym sosie

  • 8-10 rzep
  • łyżka cukru
  • 1½ łyżki tłuszczu
  • łyżka mąki
  • młody koper
  • natka pietruszki

Rzepę obrać, pokroić w talarki i sparzyć. Na patelnię wsypać cukier. Trzymając go na ogniu, poczekać, aż się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Następnie zalać cukier kilkoma łyżkami zimnej wody i delikatnie rozmieszać. Należy przy tym uważać, ponieważ karmel jest bardzo gorący. Gotowy karmel przelać do rondelka i dodać do niego rzepę oraz pół łyżki tłuszczu. Talarki z rzepy zrumienić, a następnie zalać szklanką wody i posolić. Dusić pod przykryciem przez mniej więcej godzinę. Na patelni zrobić zasmażkę z pozostałego tłuszczu i łyżki mąki. Zasmażkę rozprowadzić wodą i dodać do rzepy. Zagotować. Dodać posiekany koperek i pietruszkę i poddusić jeszcze kilka minut (przepis na podstawie książki Z. Piechowej Potrawy z jarzyn, w tym obiady jednodaniowe oraz kiszenie i konserwowanie jarzyn, Kraków 1941).

Źródło: Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Frittata z ziemniakami

Frittata z ziemniakami to znakomity pomysł na sycące śniadanie. Pamiętaj, że...

Odsłon: 245

30 min
1
Desery Pączki pieczone

Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...

Odsłon: 418

60 min
4
Dania główne Omlet specjalny z ziołami

Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...

Odsłon: 208

30 min
4
Desery Tiramisu-włoski specjał

Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...

Odsłon: 346

30 min
3
Desery Szybkie oponki w 5 minut

Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...

Odsłon: 3464

30 min
13
Dania główne Placek pastucha

Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...

Odsłon: 3649

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Jak zrobić zdrowy chleb razowy? Najłatwiejszy przepis

Chyba każdy ma swój ulubiony rodzaj chleba. Dla niektórych jest to tzw. razowiec, który łatwo rozpoznać na półce po ciemniejszej barwie. Jak zrobić...

0
Informacje Jak uratować przesoloną zupę? Babciny sposób nigdy nie zawodzi

Nawet najlepszym kucharkom zdarza się przesolić zupę. Gdy jednak dochodzi do tego w chwili oczekiwania na gości, nieodpowiedni smak wywaru często p...

0
Informacje Chrupiąca skórka i miękki środek. Jak upiec dobry chleb?

Gdy myślisz o idealnym pieczywie, na pewno od razu przypominasz sobie takie jeszcze ciepłe, świeże i pełne smaku. Jak upiec chleb z chrupiącą skórk...

0
Informacje Jak odświeżyć czerstwy chleb? 4 sprawdzone sposoby

Świeże, chrupiące pieczywo skusi każdego. Kupione o poranku w piekarni lub wyciągnięte w domu prosto z piekarnika cudownie pachnie i sprawia, że ch...

2