Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Małgorzata Kalemba-Drożdż po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew.

Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnymi daniami prosto z lasu.

Otwórz się na nowe doznania i poczuj, jak smakowite mogą być drzewa.

Wstęp:

„Po latach zrywania kwiatów i zbierania chwastów zerknęłam w górę i ujrzałam ogromne bogactwo nieodkrytych smaków. W tej książce zebrałam przepisy z wykorzystaniem 15 drzew, szeroko rozpowszechnionych w naszym klimacie. Przepisy są nieraz zaskakujące, ale niektóre już całkiem dobrze zadomowiły się w kulturze kulinarnej.

Książka obejmuje wstęp, opisy drzew i przepisy kulinarne. Przepisy obejmują: przystawki, dania główne, desery, wypieki, przetwory, napoje, nalewki z różnych surowców drzewnych.

Jedzenie zbierane z drzew zazwyczaj kojarzy się z owocami i orzechami rosnącymi w sadach. Ja jednak ominę typowe zastosowania drzew owocowych - choć to chyba najbardziej oczywisty sposób wykorzystania drzew jako źródła pożywienia - to drzewa pojawią się w zupełnie niestandardowych rolach. Szczerze pokochałam te dziwne, intensywne i nieraz trudne drzewne smaki. Sosny, świerki, lipy, klony i inne drzewa to źródła zupełnie wyjątkowych składników kulinarnych. Spróbujcie!

Małgorzata Kalemba-Drożdż


 

Zupa grzybowa z żołędziami

Składniki na 4 porcje:

• 400 g grzybów (brązowych pieczarek, borowików, maślaków i podgrzybków)
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 kawałek pora
• 1 l bulionu
• 2 szklanki żołędzi
• sól kamienna
• pieprz
• oregano
• zioła prowansalskie
• majeranek
• śmietana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Żołędzie rozłupać, po czym pięciokrotnie zagotować. Gotować ok. 10 minut, po czym każdorazowo odlewać wodę. Trzeba sprawdzić, czy żołędzie są już miękkie i pozbawione goryczy. Jeżeli nie, trzeba je dalej gotować. Gotowe żołędzie powinny smakować jak lekko orzechowe, twarde ziemniaki. Grzyby leśne oczyścić i umyć. Razem z pieczarkami pokroić na plasterki. W garnku na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać grzyby i podsmażyć chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone jarzyny. Zalać bulionem i gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Wrzucić odcedzone żołędzie i przyprawić. Zupę można zaprawić śmietaną lub zasmażką.

Wydawnictwo Pascal
Premiera: 13.09.2017

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z czekoladą w proszku

Niektóre ciasta powstają z potrzeby wykorzystania zalegających produktów. Tak...

Odsłon: 5347

30 min
4
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 13494

15 min
33
Sałatki Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy to lekka i zdrowa propozycja, idealna na wiosenne i letnie...

Odsłon: 4873

15 min
6
Ciasta Babka serowa wielkanocna

Bardzo wilgotna, puszysta i mocno waniliowa babka, która długo utrzymuje świe...

Odsłon: 5875

30 min
15