Sprawdzone przepisy na karnawał

Autentyczna historia małżeństwa Máté pełna jest niepowtarzalnego smaku idyllicznej Toskanii, szlachetnych trunków i rozpływających się w ustach potraw. Doskonała lektura nie tylko dla miłośników podróży i wina.

Razem z pisarzem Ferencem Máté i jego żoną Candace, malarką, wyruszamy krętą, obsadzoną cyprysami drogą w poszukiwaniu ich wymarzonego domu i równie wymarzonej winnicy w Toskanii. W Montalcino - najbardziej prestiżowej winnej strefie, słynącej z legendarnego Brunello - udaje im się kupić położony na wzgórzu trzynastowieczny klasztor, a wraz z nim dwadzieścia cztery hektary lasu, gajów oliwnych oraz doskonałej ziemi pod uprawę winorośli.

- Marzyłem o własnej winnicy - pisze Ferenc Máté - o krzątaninie związanej z vendemmia, czyli winobraniem, przerywanym w południe na obiady, podawane przy długich stołach w cieniu altanki, żebym mógł potem lekko wstawiony powrócić pomiędzy winorośle i z szerokim uśmiechem zbierać grappoli dwa razy szybciej. Marzyłem też o tygodniach spędzanych w piwnicy w trakcie fermentacji oraz o odurzającym słodkawym zapachu, wypełniającym powietrze i unoszącym się za człowiekiem prosto w gwiaździstą noc. Rozmyślałem o długich zimowych wieczorach i dębowych beczkach, wypełnionych drzemiącym dojrzewającym winem. Marzyłem wreszcie o tym, co najlepsze - o butelce stojącej na obrusie, odbijającej płomień świecy, oraz o gościach, którzy z podziwem przyglądają się gustownej etykiecie naszego własnego wina.

Winnica w Toskanii to opowieść o marzycielach, którzy postanawiają przemienić opuszczoną ruinę w dom z bajki, a na zaniedbanej ziemi stworzyć najbardziej romantyczną winnicę zdolną oczarować cały świat. To trzeba kochać. Bo jak inaczej poskromić niepokorny traktor i poradzić sobie z eksplodującymi kadziami fermentującego wina? Ile wytrwałości, determinacji i... poczucia humoru potrzeba, by zrobić remont osiemsetletniego domu, obsadzić winoroślą sześć hektarów ziemi i doczekać się pierwszych zbiorów?

Mocna, męska, zdecydowana proza. Máté stworzył wino na swoje własne podobieństwo.
- The New Yorker

Ferenc Máté - żeglarz, pisarz i producent wina. Z pochodzenia Węgier, mieszkał w Kanadzie, Kalifornii, Nowym Jorku, Paryżu i Rzymie. Następnie osiadł w trzynastowiecznym klasztorze w Toskanii, gdzie wspólnie z rodziną prowadzi winnicę Máté, produkującą cenione na całym świecie gatunki win - Sangiovese, Merlota, Cabernet Sauvignon oraz Syrah. Autor międzynarodowego bestsellera The Hills of Tuscany. Napisał także powieść Ghost Sea, pierwszą część cyklu powieści historyczno-przygodowych. Obecnie pracuje nad jego drugą częścią, Sea of Lost Dreams.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski grzanki

Grzanki - każdy zna, każdy lubi. :) W poniższym wpisie znajdziecie grzanki w...

Odsłon: 274

15 min
3
30 min
30
Śniadania Zapiekanki z chleba żytniego

Ja bardzo lubię śniadanie ciepłe, więc jak mam więcej czasu staram się realiz...

Odsłon: 219

30 min
5
Sałatki Sałatka z tortellini

Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...

Odsłon: 1532

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Orkiszowa, grochowa, z płaskurki. Co zrobić z nietypowej kaszy manny?

Kasza manna w nowej odsłonie - orkiszowa, grochowa i z płaskurki to nietuzinkowe wersje tego tradycyjnego produktu, które zaskakują swoimi właściwo...

3
Informacje Po trzech dniach będzie wiadomo, jak pracuje twoja trzustka. Zastosuj dietę Schmidta

Masz problemy trawienne i szukasz diety, która pomoże w ocenie pracy twojej trzustki? Dieta Schmidta to precyzyjny sposób na analizę zdrowia układu...

4
Informacje Owsianka na odchudzanie. Z tymi dodatkami kilogramy szybciej polecą

Szukasz pomysłu na pożywne, a przy tym pyszne śniadanie? Owsianka to doskonały pomysł. Możesz przygotować ją na kilka sposobów, zawsze urozmaicając...

19
Informacje Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Kuskus kukurydziany to lekki, bezglutenowy produkt, który zyskuje coraz większą popularność na naszych stołach. Bogaty w witaminę D, potas i cynk w...

0