Do góry

Newsy

Kulinarne podróże, przystanek pierwszy: pomarańcze

Jak smakują podróże? W pierwszej odsłonie podróży kulinarnych po krajach basenu Morza Śródziemnego zapraszamy na… pomarańcze. Dania bazujące na tych owocach można przygotować zarówno na przystawkę, obiad czy deser. Trzy miejsca, trzy przepisy pełne pomarańczy.

Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum Boarium, a w oddali można zobaczyć kopułę Bazyliki św. Piotra. To ulubione miejsce spotkań zakochanych, zauroczy was grą cieni drzewek pomarańczowych, ciszą i spokojem.


Włoska sałatka z pomarańczy, czerwonej cebuli i orzechów

Składniki:

- sałata lodowa
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 2 duże czerwone cebule
- 200 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- sól, cukier

Sposób przygotowania:

1. Obierz pomarańcze. Przy użyciu ostrego noża pozbądź się też białej skórki i podziel owoce na cząstki.

2. Do umytej, odsączonej i podzielonej na mniejsze kawałki sałaty dodaj pomarańcze, orzechy i posiekaną w piórka cebulę.

3. Z oliwy, octu winnego, soli i cukru przygotuj dressing. Wymieszaj z pozostałymi składnikami.


Danie główne z Grecji - tu sięga się po owoce pomarańczy prosto z drzewek. Godna uwagi jest północno-zachodnia Kreta, gdzie drzewa pomarańczowe owocują przez cały rok. Udając się z Chianii drogą do Omalos, odkryjemy dwa urocze miasteczka Alikianos and Fournes, a pomiędzy nimi niekończące się pachnące gaje.


Pierś z kaczki w sosie z pomarańczy i ouzo po grecku

Składniki:

- 2 piersi z kaczki bez skórki
- 5 pomarańczy, obranych, bez błonek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 kieliszek ouzo (40ml)
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego, morelowego lub brzoskwiniowego
- 2 ząbki czosnku
- starta skórka z pomarańczy
- sól, pieprz, tymianek
- 2 łyżki masła klarowanego lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kaczki umyj i osusz. Oprósz lekko solą i pieprzem. Usmaż na patelni na maśle lub oleju na złoty kolor. Usmażone piersi kaczki zdejmij z patelni na talerz.

2. Na patelnię, na tłuszcz ze smażenia kaczki, wrzuć dżem i chwilę go podsmaż. Dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, startą skórkę z pomarańczy, a następnie ouzo i bulion. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze i tymianek. Duś wszystko pod przykryciem ok 10 min.

3. Przepuść sos przez sito, gniotąc dodatkowo składniki np. pałką do ciasta.

4. Do żaroodpornego naczynia na spód wlej trochę oleju. Pokrój kaczkę w plastry i ułóż w naczyniu. Dopraw sos do smaku i polej nim kaczkę.

5. Piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok. 25-30 min.

6. Gotową kaczkę udekoruj kawałkami obranych pomarańczy.


Hiszpania na deser - zapraszamy do Andaluzji, która zaraz po Walencji, jest najbardziej pomarańczową częścią Hiszpanii. Tylko w granicach Sewilli rośnie ok. 35 tysięcy drzewek pomarańczowych. Podczas wizyty w tym mieście, koniecznie trzeba odwiedzić Patio Drzew Pomarańczowych, przy Katedrze Najświętszej Marii Panny.


Ciasto pomarańczowo-migdałowe w hiszpańskim stylu

Składniki:

- 2 pomarańcze
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 200 g zmielonych migdałów (zmiel ręcznie albo kup zmielone w sklepie)
- migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Obierz i pokrój pomarańcze na drobne kawałki, włóż je do małego garnka usuwając wcześniej pestki i błonki. Dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Następnie zmiksuj blenderem i odstaw do ostygnięcia.

2. Białka jajek ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder.

3. Osobno ubij żółtka z pozostałym cukrem pudrem przez 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i zwiększy swoją objętość.

4. Do ubitych żółtek dodaj kolejno mąkę, olej, zblendowane i wystudzone pomarańcze oraz zmielone migdały.

5. Dodawaj po łyżce ubite białka i delikatnie mieszaj już łyżką.

6. Ustaw piekarnik na 180 stopni. Okrągłą formę o średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia.

7. Ciasto wlej do formy, posyp migdałami i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.

8. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je w foremce do wystygnięcia. Wystudzone posyp cukrem pudrem.


Zwiedzanie kulinarne jest jedną z najprzyjemniejszych form podróży. Jeśli jednak chcielibyśmy zobaczyć opisywane miejsca na własne oczy, zorganizowany wyjazd wakacyjny na 3 lub 4 dni do Rzymu, na Kretę, czy do Andaluzji, w hotelu trzygwiazdkowym, z przelotem, to koszt ok. 1200,00zł - 1600,00zł za osobę (źródło: platforma z ofertami największych biur podróży Travelplanet.pl).

¡Qué aproveche! Buon appetito! Καλή όρεξη! (Kalí óreksi!)

Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń