Do góry

Bake off

Kwiaty z ogrodu Tomasza - przepis z "Bake Off..."

W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na miodownik udekorowany kwiatami.

Biszkopty

  • 12 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • niecałe 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Marmolada

  • 3 puszki moreli w zalewie
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia
  • opcjonalnie żelatyna

 

Krem miodowy

  • 3 jaja
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g masła
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • skórka starta z 2-3 cytryn
  • opcjonalnie 20-30 ml wódki

 

Poncz

  • 2 saszetki czarnej herbaty
  • miód do smaku
  • sok z jednej cytryny

 

Budowa

  • jadalne kwiaty
  • 100 g żółtej masy cukrowej
  • 100 g czarnej masy cukrowej
  • 100 g białej masy cukrowej

 

Biszkopty
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem. Żółtka spienić mikserem i połączyć z miodem oraz sypkimi produktami. Podzielić na trzy części i każdą upiec w tortownicy o średnicy 20-21 cm. Piec w temperaturze 170°C przez 35-45 minut. Odstawić do ostudzenia.

Marmolada
Morele odsączyć, zblendować i zagotować do uzyskania konsystencji marmolady. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Opcjonalnie można dodać żelatynę.

Krem miodowy
Jaja połączyć z cukrem i ubić w kąpieli wodnej, a następnie schłodzić. Masło utrzeć na puch, dodać miód akacjowy i gryczany. Masę przełożyć do robota planetarnego i ubić. Powoli dodać przygotowaną masę maślaną. Wrzucić skórkę z cytryny. Opcjonalnie można dolać wódkę.

Poncz
Zaparzyć mocną herbatę, dodać miód i sok z cytryny.

Budowa
Biszkopty przeciąć na pół i nasączyć. Przełożyć kremem oraz marmoladą na przemian, zaczynając od kremu miodowego. Ozdobić kwiatami i pszczółkami z masy cukrowej.

 

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń