Leśna słodycz Anny - przepis z "Bake Off..."

W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na dwupiętrowy tort.

Migdałowy biszkopt
8 jaj
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
10 łyżek płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowa masa
75 dag masła
4 jaja
8-9 łyżek cukru
10-15 dag czekolady gorzkiej
1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Kakaowy biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju

Śmietanowa masa
200 ml śmietany 30%
2 serki mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki żelatyny

Złożenie
¾ szklanki naparu z czarnej herbaty
2 łyżki likieru migdałowego
2 cytryny do nasączenia
domowy dżem wiśniowy
około 2 kg białej masy cukrowej
200 g zielonej masy cukrowej
50 g błękitnej masy cukrowej
żółty barwnik
zielony barwnik
brązowy barwnik

Migdałowy biszkopt
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.

Czekoladowa masa
Masło utrzeć na pulchną masę. Jaja ubić z cukrem na parze. Czekoladę rozpuścić. Do utartej masy dodać przestudzone ubite jaja, czekoladę i spirytus.

Kakaowy biszkopt
Białka ubić z cukrem i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, na koniec dodać olej. Piec w temperaturze 140°C do suchego patyczka.

Śmietanowa masa
Śmietanę ubić na puch, porcjami dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.

Złożenie
Biszkopty przekroić na trzy części. Jasny nasączyć wymieszaną herbatą z likierem migdałowym, ciemny wodą z cytryną. Na jasne blaty nałożyć dżem oraz czekoladową masę, natomiast na ciemne - dżem i masę śmietanową. Tort schłodzić i obłożyć masą cukrową. Pomalować i udekorować według uznania.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 197

60 min
3
30 min
2
Sałatki Sałatka z surowych warzyw

Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.

Odsłon: 358

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0