Do góry

Newsy

Lody dla ochłody

Jak wiadomo, dla ochłody najlepsze są lody. Po co jednak kupować je w sklepie, skoro można je szybko i łatwo zrobić w domu, bez zbędnej chemii i konserwantów?

Jak zrobić sobie domowe lody?   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Domowe lody to świetne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie i linię, a także dla przyszłych mam i dzieci. Obecnie wiele lodów produkowanych jest ze sztucznych dodatków i barwników, a do tego dosładzanych jest dużo słodszymi od cukru substancjami. W lodach można znaleźć szkodliwe tłuszcze częściowo utwardzone (o których przeczytacie tutaj), tani syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru, emulgatory zamiast jajek i sproszkowane mleko zamiast zwykłego. Sporo jest też dodatków "E", które bywają sztuczne i w nadmiarze niezdrowe.

Te dodatki zmniejszają koszty produkcji, ale równocześnie drastycznie obniżają ilość korzystnych dla zdrowia składników. Bo lody nie muszą być niezdrowe (oczywiście, jeśli jemy je w rozsądnych ilościach)!

Truskawkowe (z prawdziwych truskawek), czekoladowe, limonkowe (z dodatkiem limonki) a może sorbet malinowy? W domowym zaciszu można zrobić sobie lody o smaku, który najbardziej się lubi, dietetyczne lub z trochę większą ilością kalorii. Ale jak można zrobić je szybko?


Przepis >> Lody dla zabieganych

Nie każdy ma czas na długie przygotowywanie lodów, dlatego podpowiemy, jak można szybko przygotować wspaniały sorbet, który będzie pysznym poczęstunkiem dla nas i dla dzieci.

- 500 g malin,
- 2 łyżki miodu (np. kwiatowego),
- sok z 1/2 cytryny,
- kilka listków mięty.

Maliny myjemy, przekładamy do miski dodajemy miód, sok z cytryny i kilka listków mięty. Miksujemy to na gładką masę. Możemy ją przełożyć do specjalnych foremek na lody lub do małych kubeczków np. po jogurtach. Wkładamy na około godzinę do zamrażarki, po tym czasie wyjmujemy... i jemy!

Zamiast malin można użyć truskawek, bananów albo porzeczek.


dodaj przepis
Znasz przepisy na pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Przepis >> Lody dla dbających o linię

Niektórzy przygotowują się do letnich wyjazdów, i chcą na plaży pochwalić się nieskazitelną sylwetką. Jednak czy osoby na diecie muszą odmawiać sobie przyjemności takich jak lody? Na pewno nie takich!

- 400 g jagód lub porzeczek,
- 3 banany,
- 2 łyżki cukru trzcinowego (można użyć również słodzika lub stewii).

Banany i jagody wkładamy na minimum 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy je, obieramy ze skórki banany, kroimy je w plastry. Następnie wrzucamy do miski wszystkie owoce oraz cukier i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, po czym wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy lub miksujemy blenderem, po czym wkładamy na kolejne pół godziny do schłodzenia. I pałaszujemy!

Tak przygotowane lody są idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie. Można je jeść bez dodatków albo z owocami, jogurtem lub bitą śmietaną.


Temat specjalny: Odchudzanie. Kliknij!

odchudzanie


Przepis >> Lody z żółtek i śmietanki kremówki

Pyszne domowe lody o wspaniałym, cytrynowo-waniliowym smaku? To możliwe! Takie lody najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ wymagają poświęcenia odrobiny czasu, ale warto! Ten smak zachwyci wszystkich!

- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka śmietanki kremówki,
- 6 żółtek,
- 3/4 szklanki cukru,
- laska wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy),
- 1 cytryna (lub pomarańcza).

Do garnka wlewamy mleko i śmietankę kremówką, zagotowujemy, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło ani nie wykipiało. Zostawiamy do ostudzenia. W osobnej misce ubijamy żółtka wraz z cukrem, po czym wlewamy do ostudzonego mleka, i gotuj na małym gazie przez około 15 minut, intensywnie mieszając do momentu gdy masa stanie się gęsta. Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok (uwaga na pestki!) po czym dodajemy do masy. Dodajemy również miąższ z laski wanilii lub cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy lody, miksujemy je i ponownie wkładamy do zamrażarki na około 40 minut. Powtarzamy czynność 3 razy.

Gotowe lody śmietankowe można dodawać do ciast (szarlotki lub sernika), kawy lub po prostu pałaszować wprost z miseczki!


Przepis >> Truskawkowo-czekoladowy zawrót głowy!

Truskawkowo-czekoladowe lody będą prawdziwą gratką dla każdego smakosza! Pyszne, zdrowe kakao i do tego pyszne truskawki. Takie lody można zjeść samemu lub podać dzieciom, bez obaw, że jedzą produkty zrobione na bazie sztucznych aromatów owocowych lub z syropami słodzącymi.

- 600 g truskawek,
- 350 g śmietany kremówki 36 proc.,
- 60 g niesłodzonego kakao,
- 1 szklanka cukru.

Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze szypułek. Możemy pokroić je na drobne kawałki lub zmiksować na mus.

W garnku ubijamy śmietanę kremówkę, dodając do niej cukier i kakao. Tak przygotowaną masę podgrzewamy aż do zagotowania, cały czas intensywnie mieszając, po czym odstawiamy ją do przestygnięcia. Dodajemy mus truskawkowy, dokładnie mieszając i wkładamy do zamrażarki na około półtorej godziny. Po tym czasie wyciągamy i miksujemy, wkładamy z powrotem do zamrożenia na kolejną godzinę, po czym jeszcze raz powtarzamy miksowanie. Po upływie 40 minut po ostatnim miksowaniu można już je jeść.

Takie lody można przełożyć do wafelków, podawać z naleśnikami lub z owocami, delektując się letnim popołudniem i na chwilę zapominając o kaloriach...


Truskawki czy poziomki? Kliknij!

truskawki


Przepis >> Orzeźwiający sorbet limonkowy

Gdy na zewnątrz upał, marzymy o czymś orzeźwiającym, co odświeży nas i doda energii. Tak jak sorbet z limonek!

- 5 limonek,
- 300 ml wody,
- 1 szklanka cukru,
- kilka listków mięty.

Do garnka dodaj wodę oraz cukier i zagotuj. Z 3 limonek zetrzyj skórkę, poszatkuj listki mięty i dodaj do gotującej się wody. Po 2 minutach gotowania odstaw do ostudzenia. Z wszystkich limonek wyciśnij sok, upewnij się, że nie ma w nim pestek po czym dodaj do ostudzonej wody. Tak powstały płyn włóż do zamrażarki. Po 2 godzinach wyjmij, dokładnie wymieszaj i pokrusz, włóż z powrotem do ochłodzenia. Po kolejnej godzinie powtórz czynność. Po około 4 godzinach sorbet jest gotowy do spożycia.

Taki sorbet można spożywać solo lub przyozdabiać go owocami. Wspaniały i orzeźwiający deser w gorące, letnie dni!


Zupa dla ochłody? Kliknij!

zupa

Zobacz też: Lody | Napoje | Napoje izotoniczneJak mieć energię w upały?

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elade 30 maja 2015 Dziękuję bardzo za przepis! Właśnie szukałam przepisu na lody bez mleka bo wnuczka nie toleruje nabiału a chciałam jej zrobić małe święto na dzień dziecka.Na Was zawsze mogę liczyć!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń