Dania jednogarnkowe

Jedz dużo i chudnij!

Dieta bez uczucia głodu, z ciągle pełnym brzuchem? Tak, to jest możliwe. Wystarczy tylko znać jedną prostą zasadę.

Owsianka to dobry pomysł na dietetyczne i sycące śniadanie.   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Jedz to, co cię najbardziej nasyci

Odchudzanie polega na tym, że zjadamy mniej kalorii niż zużywamy i regularnie się ruszamy. Często jednak nie jest to takie proste. Stosowanie diety na dłuższą metę wymaga ogromnego samozaparcia, a to ze względu na głód, który utrudnia powstrzymanie się od nadmiernego jedzenia.

Poczucie sytości jest najlepszą bronią do walki z objadaniem się i nadprogramowymi kilogramami. Co robić, by dostarczać organizmowi mniej kalorii, a równocześnie nie czuć głodu?

Naukowcy starają się wybadać, co sprawia, że większość z nas będzie najedzona i przez jak długo. Na podstawie badań, zaproponowali więc "Indeks sytości" ("Satiety index").


Jak wygląda indeks sytości? Kliknij!

ziemniaki


Czym się bardziej najesz?

Białko

Najbardziej sycące są produkty zawierające dużo białka. Osoby, które w dziennym "rozrachunku" jedzą 30 proc. białka zjadają w efekcie aż 441 kalorii mniej niż osoby mające 15 proc. białka w swojej diecie. Białko ma też tę zaletę, że w czasie jego trawienia, spalamy sporo kalorii (nawet do 30 proc. tego, co zjemy).


Czy ujemne kalorie istnieją? Kliknij!

warzywa z ujemnymi kaloriami


Błonnik

Błonnik pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, więc skutecznie go wypełnia i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Powinniśmy jeść około 20-40 g błonnika dziennie, jeśli nie mamy do tego przeciwwskazań. Przeciwwskazaniami do spożycia dużych ilości błonnika są np. stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, niedobory białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.


Błonnik zwalcza raka? Kliknij!

błonnik


Dużo wody i objętości

Co ciekawe, produkty zawierające więcej wody także bardziej sycą. To samo dotyczy produktów, które zabierają więcej miejsca, nawet jeśli zawierają mniej kalorii.


Uwaga na tłuszcz!

Produkty zawierające dużo tłuszczu mają też sporo kalorii, ale równocześnie wcale nie sycą najlepiej. Tłuszcz jest traktowany przez organizm jako substancja zapasowa, do zamagazynowania, nie do użycia od razu. Nie przestaje więc od razu wysyłać do nas sygnałów o głodzie.


Przykłady sycących produktów

- gotowane ziemniaki,
- owsianka,
- gotowana ryba,
- pełnoziarniste płatki śniadaniowe,
- stek wołowy,
- brązowy makaron,
- pomarańcze.

Więcej przykładów znajdziesz w artykule poświęconym indeksowi sytości:


Co jest najbardziej sycące? Kliknij!

ziemniaki pieczone


Dieta bez głodu?

W dużym uproszczeniu, dieta bez głodu to dieta bogata w błonnik, białko i wodę. Aby zminimalizować efekty gwałtownego skoku i spadku cukru we krwi, warto zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG), aby był jak najniższy. Jeśli już jemy coś o wysoki indeksie glikemicznym, łączmy to z czymś o niskim indeksie.

To, czy najemy się bardziej czy mniej, zależy także od naszych przyzwyczajeń, od pory dnia, a nawet od czego, czy jemy sami czy z kimś. Tutaj znajdziesz psychologiczne triki, które pozwalają mniej jeść:


10 sposobów na oszukiwanie umysłu i odchudzanie. Kliknij!

groszek na talerzu

Jesteś na diecie? Tych kolorów powinnaś unikać!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
S.H.A. Holt, J.C. Brand Miller, P. Petocz, E. Farmakalidis "A satiety index of common foods" [w:] "European Journal of Clinical Nutrition".
foodprocessing.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 111

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13069

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1281

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 197

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5