Dania jednogarnkowe

Kontroluj swój apetyt, czyli co to jest indeks sytości

Podstawą odchudzania nie jest głodzenie się, a wybieranie takich produktów, które szybciej i na dłużej nasycą.

Gotowane ziemniaki sycą najlepiej spośród 38 przebadanych produktów.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Jedzenie na indeksie

Dr Susanne Holt z Uniwersytetu w Syndey opracowała listę produktów w zależności od tego, jak najedzeni czuli się ludzie, którzy zjedli porcję danego produktu mającą 240 kcal (1000 kJ). Zbadała w ten sposób 38 produktów. Brała pod uwagę poziom najedzenia zaraz po spożyciu i co 15 minut przez następne 2 godziny. Sprawdziła też, ile zjadali badani po 2 godzinach.


Najlepiej sprawdziły się… gotowane ziemniaki

Wszystkie wyniki porównywano do poziomu sytości po białym chlebie, on był punktem odniesienia. Większość z przebadanych produktów (ponad 70 proc.) była bardziej sycąca niż chleb.

Badaczka podzieliła jedzenie na grupy (np. owoce, warzywa, pieczywo), ale okazało się, że panuje ogromne zróżnicowanie nie tylko między grupami, ale i pomiędzy produktami z tej samej grupy.


tabela odchudzanie indeks sytości tabela odchudzanie indeks sytości tabela odchudzanie indeks sytości tabela odchudzanie indeks sytości tabela odchudzanie indeks sytościtabela odchudzanie indeks sytości


Najbardziej sycące okazały się gotowane ziemniaki. Ale uwaga! Smażone i w postaci puree nie mają już tak sycących właściwości. Osoby, które zjadły 3 ugotowane ziemniaki mające 240 kcal, nie tylko były bardziej najedzone od razu po zjedzeniu swojej porcji, ale też mniej jadły później. Naukowcy dali badanym całkowitą swobodę jedzenia po dwóch godzinach od pierwszego posiłku.


Proste zasady diety bez głodzenia

- Jedz rzeczy, które zaspokajają apetyt i sprawiają, że czujesz się najedzona/najedzony.
- Jedz 3-5 razy dziennie, co 3 godziny (np. śniadanie o 7, drugie śniadanie o 10, lunch o 13, przekąska o 16, kolacja o 19).
- Staraj się komponować zróżnicowaną dietę. Ale są naukowcy, którzy twierdzą, że bardzo zróżnicowane smakowo posiłki bardziej pobudzają nas do jedzenia i trudniej jest się nam nimi nasycić (na tym opiera się The Flavor Point Diet, czyli dieta punktów smaku wg lek. Davida Katza).


Dodatkowe rady, które pomogą schudnąć

- Nie pij napojów (ani energetycznych, ani gazowanych, ani owocowych) ani alkoholu - do picia najlepsza jest woda lub zielona herbata.
- Przestawaj jeść w momencie, kiedy zaczynasz się czuć najedzona/najedzony.
- Staraj się, aby ilość zjadanych kalorii dziennie nie przekraczała tego, ile dziennie spalasz (ale jeśli będziesz się stosować do innych zaleceń, liczenie nie będzie konieczne).


Jedz dużo i chudnij! Kliknij!

owsianka z truskawkami odchudzająca

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
S.H.A. Holt, J.C. Brand Miller, P. Petocz, E. Farmakalidis "A satiety index of common foods" [w:] "European Journal of Clinical Nutrition", 1995.
foodprocessing.com

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 114

30 min
2
30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Pieczonki w papilotkach

Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...

Odsłon: 13070

30 min
15
Dania główne Kotleciki Szu Szu

Przepis na kotleciki Szu Szu to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad,...

Odsłon: 1287

60 min
2
30 min
0
Zupy kartoflanka

Zupka kartoflanka to taka zupka, po której zjedzeniu nie potrzebujemy już dru...

Odsłon: 203

>60 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

1
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5