Stewia - niekaloryczny i zdrowy słodzik czy trucizna?

Stewia to roślina wykorzystywana od stuleci. Stosowano ją zarówno do słodzenia, jak i leczenia. Dzisiaj ten 400 razy słodszy od cukru naturalny słodzik budzi kontrowersje.

Czy stewia jest dla nas zdrowa?    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Pierwszymi smakoszami rośliny znanej stewią byli Indianie z Ameryki Północnej - Guarani. To ci sami, którzy do dawien dawna znali yerba mate - bardzo popularną obecnie herbatę. To właśnie stewią dosładzali sobie mate. Wierzyli też w jej uzdrawiające właściwości.


Więcej o yerba mate przeczytasz tutaj. Kliknij!

yerba mate


Naprawdę słodzisz stewią?

Kiedy mówimy o roślinie nazywanej stewią, mamy na myśli jedną, najsłodszą z osiemnastu słodkich odmian stewii - Stevia rebaudiana Bertoni (1). Wszystkich odmian stewii jest około 150 i większość wcale nie jest słodka.

Kiedy mówimy o stewii w sprzedaży w Polsce i w Europie, mamy zazwyczaj na myśli nie roślinę, a konkretną, wykorzystywaną w przemyśle grupę jej składników - glikozydów stewiolowych. Są one pozyskiwane z roślin i bardzo dokładnie oczyszczane. W samej stewii jest więcej niż 100 substancji o różnych właściwościach. Tych pozostałych substancji nie wykorzystuje się w Unii Europejskiej.


Dlaczego akurat stewia?

Glikozydy stewiolowe są 250-300 razy słodsze od cukru (czyli sacharozy), a do tego nie fermentują, mają stałe pH i niestraszne im podgrzewanie. Oprócz tego, czyste glikozydy ze stewii mają zero kalorii i są bezpieczne dla cukrzyków. Dla wielu osób ma znaczenie fakt, że są pochodzenia naturalnego (ale pamiętajmy, że naturalne bywają też trucizny).

Najmniej gorzkim glikozydem stewiolowym jest rebaudiozyd A (200-400 razy słodszy od cukru), jest on też najbardziej stabilny. Stewiozyd z kolei jest mniej słodki (150-300 słodszy od cukru) i ma bardziej lukrecjowy posmak, który nie wszystkim odpowiada. Tej substancji jest jednak w liściach stewii najwięcej.


dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Słodko bez konsekwencji?

Kiedy jemy coś z dodatkiem rebaudiozydu, nasze kubki smakowe, dzięki zawartej w nim glukozie, odbierają słodki bodziec smakowy. W przypadku stewiozydu, który zawiera więcej "niecukrowych" składników, aglikonów, odczuwamy smak lekko gorzki. W układzie pokarmowym rebaudiozydy przekształcają się w stewiozydy, po czym rozpadają się na glukozę i stewiol. Ta glukoza jest "niegroźna" dla cukrzyków, bo wykorzystują ją bakterie jelitowe i nie jest już wchłaniana do krwi. Stewiol jest wydalany z organizmu. Badania mówią, że spożycie stewii stymuluje produkcję insuliny, większa tolerancję glukozy i obniża jej poziom we krwi (1).


Zobacz więcej o diecie dla cukrzyka. Kliknij!

sałatka dla cukrzyka


Stewia ma także tę zaletę, że nie wywołuje powstawania kamienia nazębnego i próchnicy. A nie zapominajmy, że 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii odpowiada szklance cukru (1). Niektórzy naukowcy podejrzewają również, że stewia może mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi, metabolizowanie glukozy i jej poziom we krwi (1). Nie odnaleziono żadnych dowodów na to, by stewia była alergenem (w odróżnieniu od innego "słodzika", jakim jest miód, którego z tego powodu nie należy podawać dzieciom).


Tego o miodzie nie wiedziałeś! Kliknij!

miód


Status prawny niepozornej rośliny

Stewia, a raczej zawarte w niej glikozydy stewiolowe, są dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej od grudnia 2011 roku. Ten dodatek do żywności ma nazwę E 960.


Książka kucharska: 10 przepisów na dania ze stewią. Klikni!


Stewię od wielu lat stosuje się w Japonii - a zaczęło się od podejrzeń innych, sztucznych słodzików - cyklaminianu sodu (E 952) i sacharyny (E 954) - o wywoływanie raka (badania były prowadzone na zwierzętach, później u ludzi nie stwierdzono takiego działania).  Jakieś 40 lat temu w Kraju Kwitnącej Wiśni zabroniono wykorzystywania sztucznych słodzików. Naturalne stewiole pozyskiwane ze stewii są tam używane jako dodatek do żywności, a także są sprzedawane samodzielnie, jak cukier czy słodziki.

Na początku lat 90. w USA stewia była zabroniona, chyba że sprzedawano ją jako suplement diety. Od 2008 kilka glikozydów stewiolowych zostało zaakceptowanych do obrotu, także jako dodatki do żywności. Wyciąg z liści stewii także jest dostępny w Ameryce jako suplement diety.


Liście a ekstrakt

FDA (Food and Drug Administration, czyli amerykańska, rządowa Agencja Żywności i Leków) nie zaliczyła liści stewii i nieoczyszczonych wyciągów z tej rośliny jako "ogólnie uznanych za bezpieczne" (generally recognized as safe, GRAS). Do tej pory nie wiadomo, jakie dokładnie substancje i w jakich ilościach zawiera cała stewia (1).

Suszone liście stewii, bez oczyszczania, czyli w formie wykorzystywanej przez wspomnianych już Indian, nie są zbyt praktyczne w kuchni. Mają specyficzny zapach (pachną inne substancje zawarte w tej roślinie), a także mogą barwić potrawy na zielono. Stąd w sklepach dostępne są różnego rodzaju sproszkowane wyciągi, zawierające tylko stewiole.


To skąd kontrowersje?

Problem ze stewią pojawił się w 1991, kiedy do FDA wpłynęła anonimowa skarga mówiąca, że stewia jest szkodliwa. Agencja ograniczyła wtedy jej import i uznała ją za niebezpieczną. Dlaczego? Albo uznano, że "coś jest" w anonimowym zgłoszeniu i dowody na jej nieszkodliwość mogą być niewystarczające i na wszelki wypadek zabroniono wykorzystywania potencjalnie groźnej substancji albo… maczał w tym palce biznes związany ze sztucznymi słodzikami, szczególnie z aspartamem, jak sugerują niektóre media (3).

W kilku testach na szczurach rzeczywiście wykryto działanie mutagenne - ale w innych testach (w tych samych badaniach) nie było żadnego związku między mutacjami a spożyciem stewiolu i rebaudiozydu A (1). W innych, późniejszych badaniach z kolei nie odnaleziono dowodów na szkodliwość substancji pozyskiwanych ze stewii (1).

Według stanu obecnej wiedzy, ani stewiol, ani rebaudiozyd A nie są mutagenne przy dawkach i sposobach przyjmowania stosowanych u ludzi. W 2010 opublikowano dwa zestawienia badań dotyczących tych substancji (1, 2), i nie potwierdzono żadnych podejrzeń. A do tego WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) i EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) podały ADI (ang. acceptable daily intake, czyli dopuszczalne dzienne spożycie) glikozydów stewiolowych, wynoszące 4 miligramy na kilogram masy ciała dziennie.


Co tak naprawdę jemy? Zdziwisz się! Kliknij!

mięso wędliny

Zobacz też: 10 szokujących faktów o jedzeniu | Warzywa i owoce - co kiedy kupować?

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
1. S. K. Goyal, Samsher & R. K. Goyal "Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review" [w:] "International Journal of Food Sciences and Nutrition" 2010.
2. C. Ulbricht, R. Isaac, T. Milkin, E.A. Poole, E. Rusie, J.M. Grimes Serrano, W. Weissner, R.C Windsor, J. Woods "An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration" [w:] "Cardiovascular & Hematological Agents in Medicinal Chemistry" 2010.
3. J. Hawke "The Bittersweet Story of the Stevia Herb" [w:] "Nexus magazine" nr 10 (2), 2010.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 59

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25