Do góry

Bake off

Naleśnikowy zawrót głowy Karola - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

W pierwszym odcinku czwartej edycji programu jurorzy wyróżnili przepis Karola. Zobaczcie, jak przygotować przepyszny "Naleśnikowy zawrót głowy".

Naleśniki:
500 ml mleka
500 ml wody
500 g mąki (typ 450)
3 łyżki cukru
5 jaj
100 ml oleju

Krem:
500 ml śmietanki 36%
500 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
barwnik czerwony
aromat lub syrop malinowy
ekstrakt waniliowy

Polewa:
100 ml śmietanki 36%
100 g białej czekolady

Dekoracja:
świeże maliny
wysuszone ścinki naleśnika

Naleśniki
Połączyć mleko z wodą, mąką i cukrem. Dodać jaja i olej, całość dobrze wymieszać. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni, a następnie odstawić do wystudzenia.

Krem
Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie delikatnie połączyć ze śmietanką i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę podzielić na dwie równe części - pierwszą zabarwić na kolor czerwony i dodać aromat lub syrop malinowy, do drugiej - dodać ekstrakt waniliowy. Oba kremy przełożyć do worków cukierniczych z płaskimi tylkami.

Polewa
Podgrzać śmietankę (nie gotować), a następnie dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.

Na rozłożony naleśnik cienkimi warstwami nałożyć krem malinowy i waniliowy, przykryć kolejny naleśnikiem i znów nałożyć kremy. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Całość oblać polewą i udekorować malinami oraz wiórkami z naleśników.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eluchap 11 marca 2018 Ależ to słodko wygląda. Lubię to !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń