Do góry

Newsy

Napój z krainy szatana

Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu.

Fot. 123RF/Picsel

Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy.

Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał związane z nią bliskowschodnie zwyczaje. Wspominał między innymi o jej intensywnym, czarnym kolorze oraz o właściwościach leczniczych. Jednak nie wszystkim nowy napój przypadł do gustu. Chrześcijanie na przykład byli przekonani, że kawa jest dziełem szatana, ponieważ pochodzi z krajów arabskich, uważanych przez nich za szatańskie.

Popularność kawy zawdzięcza się największym wielbicielom małej czarnej, czyli Włochom. Jej nazwę "cafe" upowszechnił botanik i lekarz Prospera d'Alpino i stąd pojawiła się w podobnej formie w prawie wszystkich językach świata. Początkowo kawę pijano w domach, potem zaczęto pić ją w kawiarniach. Pierwsze europejskie kawiarnie zostały otwarte cztery wieki temu w Oksfordzie, Londynie i w Wiedniu. Pijanie kawy w kawiarniach było wówczas uznawane za snobizm, bowiem na "kawkę" spotykali się zazwyczaj słynni pisarze, myśliciele i malarze. Dziś nikt z nas nie wyobraża sobie spotkania z przyjaciółmi bez małej czarnej.

Espresso, cappuccino i latte macchiato

Włosi dzień rozpoczynają od kawy. Piją ją zazwyczaj w pośpiechu w drodze do pracy w niewielkich kawiarniach. Mając mało czasu, wybierają małą, mocną i czarną kawę, czyli espresso. Jej intensywny smak i aromat oraz przede wszystkim moc, pozwala stanąć na nogi każdemu. Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Głównie jest to brendy, grappa lub likier. Wartą spróbowania odmianą espresso jest espresso sorbet. To kawa wymieszana w szejkerze z kostkami lodu, czasami z dodatkiem mleka. W przeciwieństwie do klasycznego espresso nie podaje się jej w małej filiżance, a w szklance, której brzegi powinny być wysmarowane sokiem pomarańczowym i posypane brązowym cukrem. Brzmi zachęcająco.

Czym jednak byłyby kawiarnie włoskie bez słynnego na całym świecie cappuccino, którego nazwa oznacza dosłownie kaptur. Nazwa pochodzi od wyglądu tego napoju. Jest to po prostu nic innego jak espresso przykryte spienioną pianką z mleka. By jego smak był jeszcze lepszy, podawane jest z gałką lodów i posypane czekoladą lub kakao.

Następną przepyszną kawą jest latte macchiato, które dosłownie oznacza splamione mleko. Rzeczywiście tak jest, gdyż do podgrzanego mleka dodaje się niewielką ilość espresso. Efekt jest zachwycający. Otrzymujemy trójwarstwowy napój - na dole mleko, potem kawa i na samej górze piana. Często dodaje się jeszcze wiórki czekoladowe, kakao lub cynamon. Kawę sączy się słomką z przezroczystej szklanki.

Zawód poszukiwany: barista

Coraz bardziej popularny staje się również zawód baristy. Kim jest barista? Jest to miłośnik, wielbiciel ale przede wszystkim profesjonalny znawca kawy. Do uprawiania tego zawodu niezbędna jest wiedza na temat samej kawy jak również jej przygotowania. Baristów zatrudniają wszystkie dobre kawiarnie. Aby zostać baristą nie wystarczy jedynie umieć włączyć ekspres, trzeba również poznać wszystkie tajniki kawy. Barista powinien również rozpoznawać mieszanki kawowe, odpowiednio je mielić, znać obsługę wszystkich niezbędnych urządzeń i ozdabiać kawę tak, by była jeszcze bardziej kusząca. Nie jest to więc łatwa sztuka. Baristami zostają prawdziwi smakosze kawy, którzy nigdy nie przestają uczyć się nowych rzeczy, a kawa przez nich przyrządzona należy do najlepszych.

Dobra na serce i figurę

Często słyszy się o złych właściwościach kawy, że jest szkodliwa dla zdrowia, że się od niej uzależniamy. Jednak kawa nie tylko pobudza i poprawia nastrój, ale także ma wiele innych właściwości, które nie tyle nam nie szkodzą, co dobrze na nas wpływają. Zazwyczaj pije się kawę w przerwach w pracy, na przykład we Włoszech podczas siesty.

Ważna informacja dla pań: dzięki zawartym w kawie składnikom przyspiesza ona przemianę materii i sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ale to nic w porównaniu z tym co udowodnili naukowcy. Ci którzy piją kawę, obniżają ryzyko zachorowania na chorobę Alzhaimera o 65 procent i Parkinsona o 50 procent. Zmniejsza ona również ryzyko zachorowania na cukrzycę, chroni serce oraz nerki.

Opracowała: Ewa Czemerys

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń