Do góry

Newsy

12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

Przystawki

Fot. 123RF

Śledzie z bakaliami

Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Bakalland proponuje śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

Składniki:
• 5 płatów śledzi
• 1 pomarańcza pokrojona w plastry
• ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
• 1/3 szklanki rodzynek bursztynowych Bakalland
• ½ szklanki suszonych śliwek Bakalland
• szczypta soli i pieprzu
• posiekane liście zielonej pietruszki

Śledzie moczymy w wodzie około godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę - olej słonecznikowy mieszamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki, przyprawiamy solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Śledzie kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w słoiczku, każdą warstwę przekładamy zalewą z bakaliami. Odstawiamy na minimum 24 godziny. Serwujemy na plasterkach pomarańczy.

Kompot z suszu z rodzynkami

Dla niektórych kompot z suszu to jedna z najlepszych potraw na wigilijnym stole. Znajduje się na nim nieprzypadkowo - perfekcyjnie wspomaga trawienie, jest cudowną, witaminową bombą, a przy tym jest niezwykle smaczny! Dzięki mieszance kompotowej Bakalland, przygotowanie perfekcyjnego kompotu z suszu będzie łatwe i przyjemne.
Składniki:
• mieszanka kompotowa Bakalland
• skórka z 1 pomarańczy
• 100 g rodzynek bursztynowych Bakalland
• przyprawy: goździki, miód, cynamon, rodzynki, imbir, pokrojone pomarańcze
Suszone owoce z mieszanki kompotowej oraz rodzynki bursztynowe Bakalland wkładamy do garnka, zalewając 4 litrami wody. Całość odstawiamy na ok. godzinę, a gdy owoce napęcznieją gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu, doprawiamy do smaku.

Ryba po grecku z morelami

Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.
Składniki:
• 1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
• 100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
• 3 papryki konserwowe
• 1 szklanka wody
• 1 kostka bulionu rybnego
• olej do smażenia
• mąka do oprószenia ryby
• 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
• sól, pieprz
• 1 łyżeczka sosu sojowego
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

Kutia orkiszowa

Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.
Składniki:
• 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
• 150 g masy makowej Bakalland
• 150 g żurawiny suszonej Bakalland
• 150 ml mleka
• 100 g płatków migdałów Bakalland
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 3 sztuki klementynek

Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy.

Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów Chandler Bakalland oraz płatkami migdałowymi.

 

Następna strona >>

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń