Do góry

Newsy

12 potraw, bez których nie mogą odbyć się Święta

Desery

Fot. 123RF

Keks z bakaliami

Keks z bakaliami to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny nada ciastu niezwykłej soczystości i wyjątkowego smaku.
Składniki:
• 500 g mąki tortowej
• 5 jajek
• 5 żółtek
• 300 g cukru
• 100 g masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• opakowanie mieszanki keksowej Bakalland
• 100 g suszonej żurawiny Bakalland
• 50 g cukru pudru
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. Jajka i żółtka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie do masy dodajemy suche składniki z roztopionym masłem. Dodajemy masę keksową do ciasta oraz suszoną żurawinę. Ciasto wykładamy do formy keksowej. Pieczemy w 170 stopniach przez około godzinę, do tzw. suchego patyczka. Ostudzony keks oprószamy cukrem pudrem.

Piernik z suszoną żurawiną

Trudno wyobrazić sobie Święta bez zapachu pieczonego piernika z powidłami śliwkowymi i bakaliami... Warto pokusić się o odrobinę finezji i sprawdzić, jak smakować będzie z niezwykle soczystą, suszoną żurawiną, która nada mu wyjątkowego i niecodziennego smaku, który z pewnością zachwyci cała rodzinę.

Składniki:

• 500 g miodu
• 2 szklanki cukru
• 250 g masła
• 750 g mąki
• 3 jajka
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 torebki przyprawy do piernika
• 100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 50 g migdałów Bakalland
• 50 g suszonej żurawiny Bakalland
• 500 g powideł śliwkowych
• 150 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki masła
Miód, cukier i masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier rozpuści. Następnie przelewamy do miski i studzimy.

Do chłodnej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, jajka, odrobinę soli oraz przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy ciasto. Dokładamy połowę pokrojonych orzechów włoskich oraz suszoną żurawinę i jeszcze chwilę mieszamy. Gotową masę przekładamy na dużą blachę do pieczenia (kwadratową albo prostokątną). Pieczemy w 180 stopniach, ok. 40 minut.

Wystudzone ciasto studzimy, przekrawamy na 2-3 części i przekładamy powidłami. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i polewamy ciasto, a następnie dekorujemy połówkami orzechów oraz migdałami.

Sernik kajmakowy

Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.
Składniki:
• 150 g herbatników
• 50 g masła
• 700 g twarogu półtłustego
• 3 duże jajka
• 3 żółtka
• 50 g cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 opakowanie Masy kajmakowej Bakalland
• 50 g migdałów Bakalland
• 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę sernikową. Twaróg rozdrabniamy i miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Gotową masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając ją w rondelku, aż stanie się delikatnie lejąca. Następnie sernik polewamy masą i studzimy. Ozdabiamy połówkami orzechów i migdałami.

Makowiec z żurawiną

Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.

Składniki:
• 300 g pszennej mąki
• 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
• 120 g drobnego cukru
• łyżeczka ekstraktu z wanilii
• Masa makowa Bakalland
• 400 g suszonej żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• opakowanie Skórki pomarańczowej Bakalland
• 4 łyżki cukru
• 500 ml wody
Masło, mąkę, drobny cukier oraz wanilię mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Żurawinę, wodę i cukier umieszczamy w garnuszku i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do pieczenia o średnicy 22 cm, dodajemy gotową masę makową zmieszaną ze skórką pomarańczową oraz rozsmarowujemy schłodzony dżem żurawinowy. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 min. Przed podaniem makowiec można posypać cukrem pudrem.

Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Bakaliowa misa z bożonarodzeniowym akcentem będzie znakomitą ozdobą obok świec i łańcuchów. Bakalie to jednak przede wszystkim doskonała, zdrowa i wartościowa przekąska. Sięgajmy po te najwyższej jakości od Bakalland - to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim pełnia witamin, minerałów i wartości odżywczych.

Źródło: materiały prasowe

1 2 3 4

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń