Do góry

Newsy

6 rzeczy, które musisz wiedzieć o imbirze

Sezon przeziębień w pełni, nic więc dziwnego, że zaczynamy poszukiwać naturalnych sprzymierzeńców w walce z chorobami. W tym wypadku imbir nada się idealnie, jednak warto wiedzieć, że to nie jedyne korzyści płynące z włączenia go do diety.

Fot. 123RF

W niektórych zakątkach świata imbir znany jest już od ponad 3000 lat, co tym samym czyni z niego jedną z najstarszych roślin uprawnych świata. Początkowo hodowano go tylko na Bliskim Wschodzie, jednak nie potrzeba było wiele czasu, aby wraz z podróżnikami, dotarł do kuchni całego świata. Imbir najbardziej rozpowszechnił się w Azji, jednak sporą popularność zyskał także na innych kontynentach, w tym również w Europie. Do spektakularnej kariery tej przyprawy bez wątpienia przyczynił się jej wyjątkowy smak oraz zaskakujące działanie prozdrowotne. Zobaczcie, co możecie zyskać, włączając do swojej diety aromatyczny imbir.

1. Imbir pomaga walczyć z przeziębieniem

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możemy wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możemy być pewni, iż nasz organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje.

Zobacz też: Syropy - jak przygotować je w domu?

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń