Do góry

Newsy

Migdały - właściwości i zastosowanie w kuchni

Migdały to wyjątkowo zdrowe źródło substancji odżywczych. Twarda skorupka skrywa bowiem same skarby: witaminy, mikroelementy, białko i cenne tłuszcze.

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy symbolizują szczęście, dostatek i pomyślność. W czasach starożytnych kojarzone były z mądrością i symbolizowały ludzką głowę, gdzie zielona skóra odpowiadała skórze, twarda skorupa - czaszce, natomiast orzech właściwy odwzorowywał mózg. Do dziś powszechnie uważa się, nie bez racji, że jedzenie orzechów pobudza umysł.

Wśród orzechów szczególnie ciekawie prezentują się migdały, którym nasi przodkowie przypisywali właściwości magiczne. Jak się okazje - nie bez powodu.

Jak na nasze zdrowie wpływają migdały?

Migdały powinniśmy włączyć do naszego codziennego menu przede wszystkim ze względu na zawartość witaminy B2, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Równie cennym składnikiem jest obecna w tych orzechach witamina E - silny przeciwutleniacz, umożliwiający usuwania z organizmów wolnych rodników. Ponadto, w migdałach znajdziemy sporo błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu.
Naukowcom udało się udowodnić, iż codzienne spożywanie około 50 gramów migdałów, może w znaczący sposób obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz wspomóc walkę z nadciśnieniem tętniczym. Orzechy te uniemożliwiają również zaleganie w żyłach tzw. „złego" cholesterolu oraz powstawanie zakrzepów. Mają również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą sięgać po nie nawet osoby cierpiące na cukrzycę.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Warto również wiedzieć, że migdały poprawiają koncentrację i odporność na stres. Ułatwiają zapamiętywania, a także mają działanie antydepresyjnie. Właśnie z tego względu ich włączenie do diety poleca się studentom oraz osobom narażonym na stres i pracującym umysłowo.

Co ciekawe, pomimo sporej zawartości tłuszczu, migdały mogą wspierać nas w walce ze zbędnymi kilogramami. Zawarte w nich substancje przyspieszają i regulują metabolizm, a duża ilość błonnika utrzymuje uczucie sytości, chroniąc nas przed napadami wilczego głodu.

Migdały w kuchni

Wbrew pozorom, włączenie migdałów do codziennej diety nie stanowi dużego wyzwania. Możecie chrupać je jako przekąskę, dodawać do sałatek lub wykorzystywać jako składnik zdrowych koktajli. Jednak na tym nie kończy się ich zastosowanie. Z migdałów zrobicie zarówno pyszne mleko roślinne, jak i delikatną mąkę, która idealnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach.
Jak jeszcze można wykorzystać migdały? Niech zainspirują was przepisy naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji

 

1. Sałatka z migdałami

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pesto z migdałami

Fot. Murena na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Ciasteczka migdałowe

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pudding migdałowy

Fot. Camelki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Szwedzki torcik migdałowy

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Dorsz w migdałach

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Domowe mleko migdałowe

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Grzanki z migdałami

Fot. Bitedelite na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Masło migdałowe

Fot. Cardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń