Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus

Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 2090

Smaczny i energetyczny deser na bazie kaszy bulgur lub kuskus.

Składniki

  • 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus
  • 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej)
  • 50 ml likieru amaretto
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-5 łyżek cukru pudru
  • po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Migdałowy pudding z kaszy bulgur lub kuskus

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

  2. Połamaną na małe kawałki czekoladę rozpuścić z dodatkiem masła, po czym dokładnie wymieszać do połączenia składników.

  3. Orzechy i migdały bardzo drobno zmielić i wymieszać z cukrem pudrem

  4. Przestudzoną kaszę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką, aksamitną masę.
    W razie potrzeby dosłodzić i ponownie zmiksować. Przygotowaną masą napełnić foremki i odstawić do lodówki do stężenia.

  5. Przed podaniem polać sosem czekoladowym i udekorować czereśniami.

    ***
    Niecierpliwi mogą zastąpić czekoladę i masło dobrej jakości kremem czekoladowym lub gęstym sosem czekoladowym, uważając jednak, aby konsystencja masy nie była zbyt płynna i aby pudding nie był za słodki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń