Najlepsze przepisy na ogórki

Barszcz czerwony

W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz.

Barszcz czerwony na INTERIA.TV.

Składniki na ok. 4 l barszczu:

  • 3 kg podłużnych buraków
  • 1 korzeń selera
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 3 cebule
  • 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
  • 5 suszonych prawdziwków
  • 4 - 6 wędzonych węgierek
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liski laurowe
  • 0,5 l zakwasu z buraków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pierz

 

Przygotowanie:

1 kg buraków myjemy i układamy na blasze do pieczenia. Przykrywamy folią lub papierem do pieczenia i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Pozostałe buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do bardzo dużego garnka, w którym będziemy gotować barszcz.

Wszystkie jarzyny myjemy i obieramy. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Jarzyny kroimy w plasterki i razem z grzybami, śliwkami oraz czosnkiem wkładamy do garnka i zalewamy całość ok. 4 l zimnej wody, tak by warzywa były przykryte. Dodajemy ziele, pieprz w ziarnach, liście laurowe i 1 łyżkę soli i bardzo powoli zagotowujemy.

Gdy wywar zawrze po raz pierwszy, od razu skręcamy ogień na mały i trzymamy wywar na bardzo wolnym ogniu, starając się nie doprowadzać do wrzenia. Tak gotujemy wywar ok. 40 - 50 minut. Powolne gotowanie gwarantuje piękny purpurowy, nasycony kolor i głęboki smak barszczu. Kiedy buraki w wywarze zmiękną, odstawiamy barszcz do wystygnięcia. Zimny przelewamy przez sito i dokładamy starte na tarce, obrane wcześniej upieczone buraki.

Upieczone buraki dodadzą barszczowi jeszcze ze więcej koloru i wzbogacą jego smak. Taki wywar odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej odstawiamy na kolejny dzień. Tuż przed podaniem, odcedzamy z barszczu starte buraki i zagotowujemy wywar bardzo powoli. Na koniec zakwaszamy kiszonym barszczem i doprawiamy majerankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pobierz bezpłaty ebook z najciekawszymi, świątecznymi przepisami

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

 

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto z truskawkami i kruszonką

Proste i smaczne ciasto z truskawkami i kruszonką. Przepis banalnie prosty. C...

Odsłon: 61

30 min
3
Przetwory Kiszone ogórki na zimę

Przepis z dziada pradziada. Tak robiła moja babcia, potem mama teraz ja.

Odsłon: 142

30 min
5
Sałatki Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków, cebuli, rzodkiewki i ogórków małosolnych, polan...

Odsłon: 982

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

5
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

2
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8