Choinka może być... smaczna!

Upiecz i udekoruj wyjątkowe ozdoby na Twoje świąteczne drzewko!

Fot. materiały prasowe
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas. Dom wypełnia blask świątecznych światełek, przytulne ciepło i zapach świątecznych wypieków, takich jak aromat pomarańczy czy przyprawy korzennej. Zapominamy wtedy o chłodzie i mrozie za oknem, wyczekując rodzinnego spotkania przy wspólnym stole.

Magiczną atmosferę świąt tworzy także pięknie udekorowana choinka. Każdy z nas ma ulubione ozdoby wiszące na świątecznym drzewku. Z pewnością najwięcej sentymentu wzbudzają te wykonane samodzielnie - girlandy z kolorowej krepiny, bałwanki z modeliny czy papierowe łańcuchy. Nie może też zabraknąć pierniczków i ciastek, ozdobionych przez domowników o przeróżnych kształtach i wzorach.

Wspólne dekorowanie pierniczków to tworzenie rodzinnych tradycji i wyjątkowych wspomnień, a także świetna zabawa!

Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji i praktycznych porad, które sprawią, że tegoroczne świąteczne ozdoby będą wyjątkowo piękne i smaczne!

Smak świąt to m.in. klasyka wypieków - pierniczki. Te korzenne, aromatyczne ciastka są niezwykle proste w wykonaniu, a ich ozdabianie to frajda nie tylko dla dzieci. Czas spędzony w kuchni możemy skrócić wykorzystując gotowe mieszanki składników do wykonania ciasta na pierniczki, a dostępna na rynku szeroka gama produktów do dekoracji wypieków sprawi, że z pewnością będą się one pięknie prezentować.

Fot. materiały prasowe

Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako przywieszki do prezentów. Takie pierniczki najprościej wykonać przy użyciu lukrów czy cukrowych pisaków. Firma Dr.Oetker oferuje je w kilku smakach i kolorach.

Fot. materiały prasowe

Zbudowanie domku z piernika może być czasochłonnym przedsięwzięciem. Miniaturowe wersje tego klasycznego wypieku są równie urocze, a przy tym zdecydowanie łatwiejsze i szybsze w wykonaniu. Użyj białej, perłowej posypki wyglądającej jak śnieg, aby podkreślić zimowy i świąteczny klimat.

Fot. materiały prasowe

Brak świątecznych foremek do wykrawania ciastek to żaden problem! Wystarczą szablony ,kolorowe lukry, cukrowe pisaki, posypki - i już możemy puścić wodze wyobraźni dekorując wyjątkowe ozdoby. Złoto, biel, a może wszystkie kolory tęczy - co będzie królować na Twoim drzewku?

Fot. materiały prasowe

Gotowe posypki dostępne są w wielu kolorach i kształtach - wystarczy je kreatywnie wykorzystać! Cukrowe perełki świetnie sprawdzą się jako bombki na piernikowej choince, a śnieżynki i gwiazdki jeszcze bardziej podkreślą świąteczną atmosferę. Dr. Oetker oferuje całą gamę słodkich dekoracji, dzięki którym każdy pierniczek może wyglądać wyjątkowo!

Fot. materiały prasowe

Lukier i posypki to nie jedyny sposób na dekorację. Pierniczki witrażyki będą prezentować się szczególnie efektownie przy włączonych świątecznych lampkach. Kolorowe szkiełka można wykonać z cukierków „landrynek" lub galaretek.

Fot. materiały prasowe

Dekorowanie świątecznych ciastek to świetna zabawa dla całej rodziny - dziadkowie, rodzice i dzieci mogą spędzić wyjątkowy czas wspólnie przygotowując się do Wigilii. To także prosty sposób na urozmaicenie świątecznego spotkania w szkole lub pracy.

Fot. materiały prasowe

Świąteczne wypieki to również wyjątkowy aromat, zapraszający do kuchni wszystkich domowników. Najwyższej jakości produkty - przyprawy korzenne, cukry smakowe czy naturalne ekstrakty ze świata natury sprawią, że kilka pierniczków czy ciastek z pewnością zniknie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Produkty z serii „Ze świata natury" firmy Dr. Oetker nie zawierają sztucznych konserwantów, barwników ani alkoholu. Wzbogacanie ciasta smakiem naturalnych produktów to czysta radość z pieczenia.

Fot. materiały prasowe

Świąteczny nastrój może panować nie tylko w zaciszu domu. Pierniczki są proste i szybkie w przygotowaniu, więc jeśli Twoje drzewko jest już nimi obwieszone, zabierz nadmiar do pracy lub podziel się ze znajomymi!

Fot. materiały prasowe

Pierniczki to tradycyjny świąteczny wypiek, który sprawdzi się jako przekąska, dekoracja stołu lub choinki. Przed wstawieniem pierniczków do piekarnika wystarczy wykroić otwór na wstążkę. Przed dekorowaniem należy je wystudzić - inaczej lukier i cukrowe ozdoby mogą się rozpuścić.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 101

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 48

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3